Saznajte sve o blagotvornim dejstvima ovog jednostavnog, jeftinog napitka koji možete napraviti i kod kuće!
Kefir je jedna od najpopularnijih zdravih namirnica, kada su u pitanju mliječni proizvodi.
Zbog niskog sadržaja laktoze, a velike količine probiotika, mogu ga piti čak i ljudi koji inače imaju problem sa želucem ili lošije vare mliječne proizvode.
Mnogi smatraju da je kefir zdraviji od jogurta, a ovo su njegova naučno dokazana svojstva.
Ovo fermentisano piće pravi se od mlijeka, gljivica i bakterija, koji za oko 24 sata od običnog mlijeka naprave bogati kefir. Porijeklo vodi iz istočne Evrope i jugozapadne Azije, a ime je dobio od turske riječi "kejif", koja znači "dobar osjećaj", naročito poslije jela.
Jedna čaša kefira sadrži velike količine zdravih supstanci kao što su vitamin D, kalcijum, protein, vitamin B12, magnezijum, a ima oko 100 kalorija.
Mikroorganizmi u kefiru, moćni probiotici, pomažu u varenju, održavanju tjelesne težine pa čak i mentalnog zdravlja.
Jogurt se u zapadnjačkim dijetama smatra najjačim probiotikom, ali mnoge druge kulture na prvo mjesto stavljaju upravo kefir, koji sadrži oko 61 vrstu bakterija.
Izvor: YouTube/Tara RosasBori se i protiv infekcija, jer za razliku od jogurta, sadrži i probiotik Lactobacillus kefiri, koji spriječava razvoj štetnih bakterija kao što su helikobakterija, salmonela i ešerijiha koli.
Punomasni kefir bogat je kalcijumom i vitaminom K2, koji igra glavnu ulogu u metabolizmu kalcijuma i jača naše kosti.
Postoje i studije po kojima umanjuje rast nezdravih ćelija, kao što su kancerozne ćelije, a zasigurno se bori protiv stomačnih problema.
Interesantno je da će kefir uticati i na imunitet, tako što će ga kontrolisati - ako imate alergije ili astmu, supstance u kefiru omogućiće da reakcija imunog sistema bude pravilna, a ne pretjerana, odnosno umanjiće simptome.
Pratite Mondo.ba na Facebooku, Instagramu i Twitteru. Aplikacija je dostupna za IOS i Android telefone.