Nije svejedno na koji način i u koje vrijeme jedete voće
Voće obiluje vitaminima i hranljivim materijama koji imaju štite od brojnih bolesti i podižu energiju, ali nije svejedno kada i kako ga jedete.
Poznato je da termička obrada "ubija" hranljive sastojke u namirnicama, zbog čega se najviše savjetuje da se voće konzumira svježe. Naravno i tu postoje neka pravila koja nam omogućavaju da iz njega izvučemo maksimum.
Dakle, nije dovoljno samo da ga kupimo i operemo, treba da znamo i kako da ga jedemo!
Voće igra glavnu ulogu u detoksikaciji organizma, zahvaljujući vlaknima ubrzava metabolizam i snabdijeva ga i velikom količinom energije. Ono što malo ko zna, jeste da ovu namirnicu ne treba jesti poslije obroka!
Najbolje na prazan želudac
Kada pojedete parče hljeba, a zatim voće, hljeb spriječava voće da pravo kroz prazan želudac prođe u crijeva. Zbog toga se cijeli obrok raspadne i fermentira. Tada čitava ta masa počinje da se kvari. Tako voće, koje inače pospješuje varenje, gubi tu svoju osnovnu funkciju.
Voće pomiješano sa drugom hranom izaziva truljenje i proizvodi gasove. Ovo se ne događa sa pomorandžom i limunom, jer su kiseli.Ostalo voće u našem tijelu postaje alkalno, što je otkrio dr Herbert Šelton, koji se bavio ovim problemima. Ali, ako jedete voće na ispravan način, steći ćete normalnu težinu, zdravlje, imaćete mnogo energije i bićete lepši i zadovoljniji.
Bolje je da jedete cijeli plod, nego da pijte sok, jer sadrži cijele voćne ćelije. Ako pijete sok, to treba da radite polako, u gutljajima, jer će se tako pospiješiti lučenje pljuvačke i želudačne kiseline.
(MONDO)