Priprema je jednostavna, ručak bez mesa koji će zadovoljiti i najveće gurmane!
Integralni pirinač je zdravija verzija "običnog", a mnogi prezaju od njega jer se dugo kuva.
Izdvojite vrijeme i napravite ovo ukusno jelo! Ne zahtjeva puno truda a veoma je ukusno, u pitanju je rižoto s pečurkama, bijelim vinom i mirisnom majčinom dušicom. Uz dodatak bijelog luka dobićete pravi italijanski klasik.
Sastojci:
Dvije čaše integralnog pirinča
300 grama pečuraka
3 čena bijelog luka
Mala glavica crnog luka
Kocka pileće supe
Decilitar bijelog vina
Majčina dušica
Peršun
So, biber
Priprema:
Kocku rastvorite u 700 mililitara vode, i dodajte vino. Zagrijte dok ne proključa, potom ubacite integralni pirinač, poklopite i smanjite vatru na srednju. Integralni pirinač se dugo kuva, pa bi trebalo da krčkate poklopljeno najmanje 45 minuta.
Za to vrijeme, isjecite crni i bijeli luk na sitno, a pečurke na režnjeve. Zagrijte malo maslinovog ulja i propržite povrće, začinite ga solju, biberom i sušenom majčinom dušicom.
Kada je pirinač mek, dodajte povrće i miješajte još par minuta. Servirajte posuto svježim peršunom.