Ovu tmurnu srijedu uljepšaćemo vam jednim neodoljivim kolačem. Naš kuvar Peđa Tošić pokazaće vam kako se pravi lava kolač, poznatiji kao univerzalni lijek za neraspoloženje. Ovu sezonu MONDO kuhinje realizujemo u saradnji s kompanijom Imlek.
Potrebno vam je:
- 300 grama šećera
- 300 grama čokolade
- 300 grama brašna
- 300 grama maslaca
- 4 jaja
- 100 grama mljevenog keksa,
- 1 kg sladoleda od vanilije
- teglica kompota od višanja
Način pripreme:
Čokoladu otopiti na pari, dodati maslac i sjediniti masu da nema grudvica. Dobro umutiti jaja i šećer. Dodati masu od čokolade i maslaca, sve sjediniti i postepeno dodavati brašno uz stalno miješanje.
Tečnu smjesu sipamo u kalupe koje smo prethodno dobro premazali maslacem i mljevenom plazmom. Po želji u kolač možemo dodati koju višnju.
Šećer otopiti u tavi i napraviti karamel. Po želji napraviti dekoraciju od šećera. U ostatak karamela dodati višnje i prodinstati da dobijemo lagani sos.
U zagrijanoj rerni na 200 stepeni Celzijusa peći kolač oko sedam minuta Dok je još vruć, kolač servirati na tanjir uz sladoled od vanilije i sos od višanja.
Prijatno!
(MONDO)