• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ČAJNU KOBASICU NIKAD NE SIJECITE RAVNO! Kuvarica otkrila zašto je ovo PRAVILO nastalo

Da li znate zašto čajnu kobasicu uvijek treba sjeći pod uglom?

 Kako se pravilno siječe čajna kobasica Izvor: YouTube/ExpertVillage Leaf Group

Čajna kobasica, koju imamo u ponudi brojnih prehrambenih prodavnica, svrstava se u takozvane suve kobasice. Postoje brojne dileme o njoj, ali je činjenica da mnogi vole da je jedu. Bilo kako bilo, kod čajne kobasice je važan i način na koji je siječete, ističe ruska kuvarica Julija Arhipova. Ona je objasnila zašto bi uvijek trebalo da je siječete pod uglom od 35-40 stepeni.

Takav način sječenja je uveden zbog tehnoloških razloga. Kada se meso podvrgne toplotnoj obradi, njegova struktura se mijenja, postaje gušće i čvršće. Ukoliko čajnu siječete ravno, vjerovatno osjećate jači otpor nego kad to uradite pod uglom. Sječenje ukoso je znatno lakše, ali i estetski ljepše, ističe kuvarica.

Postoji još jedan razlog zbog kojeg je bolje da to radite ukoso. Ako čajnu siječete pod uglom, dobićete veće komade. Kuvarica je navela jedan primjer - ako siječete ravno, za sendvič će vam biti potrebno pet do šest komada čajne, a ukoliko to radite dijagonalno, biće vam dovoljno dva do tri da pokrijete cijelu površinu sendviča.

A da li ste znali zašto se zove čajna kobasica?

Naziv "čajna kobasica" nije nastao u srpskom jeziku, već je bukvalan prevod njemačke riječi "teewurst". U pitanju je kobasica nastala u gradu Rigenvaldu, na obali Baltika, koji se danas nalazi u Poljskoj, i to još u 19. vijeku. Kobasica "teewurst" pravljena je od svinjskog mesa i čvrstog masnog tkiva svinja, a potom je stavljana u tanka svinjska crijeva, koja se potom koristila za sendviče.

(MONDO)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop