Ljetnje pljeskavice od tikvica, mrkve i krompira pravo su osvježenje za sto – lagane, šarene i pune ukusa.

Sastojci:
- 1 tikvica
- 1 mrkva
- 1 krompir
- 2 mlada luka (ili po ukusu)
- 2 jajeta
- 60 g brašna
- So i biber po ukusu
- Maslinovo ulje
- 100 g mocarele (sjeckane ili rendane)
- Čeri paradajz (po 1 za svako gnezdo)
Priprema:
Ove povrtne pljeskavice od tikvica, krompira i mrkve pravo su ljetnje jelo – lagane, šarene i jednostavne za pripremu. Idealne su kao glavno jelo uz jogurt ili salatu, ali i kao toplo predjelo koje svi vole. Uz dodatak mocarele i čeri paradajza postaju posebno sočne i neodoljivo ukusne.
Isjecite tikvicu, mrkvu i krompir na žilijen (ili izrendajte na krupno rende). Pospite ih solju i ostavite 10 minuta da puste vodu, zatim dobro iscgvedite višak tečnosti. Dodajte sitno sveckani zeleni luk, jaja, brašno, so i biber. Sve dobro izmvešajte da se poveže. Na plehu obloženom papirom za pečenje oblikujte mala "gngvezda" rukama ili kašikom, ostavljajući udubljenje u sredini. U svako gnijezdo stavite po 1 čeri paradajz i malo mocarele.
Premažite maslinovim uljem i pecite u unaprijed zagrijanoj rerni na 180°C oko 30 minuta, dok ne postanu zlatne i hrskave.
(MONDO)