Da li znate kako da izaberete najbolje narandže?
Kako da odaberete najbolje narandže? Ispostavilo se da će vam nekoliko savjeta pomoći da pronađete najbolje voćke u prodavnici. Najvažniji savjeti su ne samo da obratite pažnju na čuveni "pupak" voća, već da obratite pažnju i na njegov miris i boju kožice. Njihov period sazrijevanja je od oktobra do decembra. Evo nekoliko savjeta koji će vam pomoći da odlučite koje da izaberete:
- "Pupak" - ovaj mali detalj je zaštitni znak izuzetno slatke sorte, a što je rupa, odnosno "pupak" veći, to je narandža slađa.
- Boja kore - intenzivno narandžasta boja kore je znak zrelosti. Pazite na blage zelene promjene boje, one mogu da ukažu na to da je narandža nezrela i da ima kiselkast ukus.
- Pokožica - ako je sjajna, to je znak da je plod konzerviran voskom, koji ga štiti od kvarenja tokom transporta. Važna je i debljina, što je tanja i manje naborana, veća je šansa za sočnost.
- Miris - zrele i slatke narandže imaju delikatnu, osvježavajuću aromu. Međutim, ako su bez mirisa, vjerovatno će se ispostaviti da su suve i manje ukusne.
- Težina i veličina - težina narandže može mnogo reći o njenom kvalitetu. Teži plodovi obično sadrže više soka, dok lagani mogu da razočaraju suvoćom i nedostatkom ukusa.
(MONDO)