• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Jagermaister tortica "Praznična čarolija" (RECEPT)

Autori Vesna Kerkez Autori Ivana Šimundža Autori Vedran Ševčuk

Praznično druženje s Jagermeisterom u MONDO kuhinji završavamo receptom za tortu koja s razlogom nosi ime "Praznična čarolija", a čiji je tajni sastojak - vaš i naš omiljeni liker :)

 Jagermaister tortica "Praznična čarolija" (RECEPT) Izvor: Vedran Ševčuk, mondo.ba

Potrebni sastojci:

- Jagermeister lit 0,1
- Jaja kom 5
- Jabuke kom 3
- Kruške kom 2
- Banane kom 2
- Brašno kg 0,15
- Prašak za pecivo kom 1
- Šećer kg 0,3
- Puding vanilija kom 2
- Čokolada za kuh kg 0,2
- Tečni šlag kg 0,2
- Cimet mljeveni i u štapiću
- Zvjezdasti anis
- Šećer u prahu kg 0,1

Način pripreme:

Kora:

- Odvojimo žumance od bjelanjka, u žumance dodamo šećer i mutimo dok se šećer ne otopi
- Bjelanjak umutimo u čvrst šam (snjeg)
- Dodamo bjelanjak u žumanjak i laganim pokretima miješamo (bez miksera)
- Zatim dodamo suve sastojke (5 kašika brašna i 1 prašak za pecivo) i lagano sjedinimo
- U odgovarajući pleh (ili rajf) na masni papir izlijemo tijesto i stavimo da se peče u rernu na 180*C oko 20 min
- Gotovu koru ostavimo da se ohladi

Preliv za koru

- Zagrijemo tečni šlag do tačke ključanja
- Čokoladu izlomimo na kockice i prelijemo sa tečnim šlagom
- Mješamo da se čokolada otopi i sve sjedini
- Zatim dodamo Jager, dobro promiješamo i prelijemo preko kore

Fil
- Ogulimo jabuke, kruške i banane
- Jabuke i kruške isječemo na kockice i stavimo da se kuva u 7 dl vode uz dodatak cimeta, zvjezdastog anisa i šećera
- Nakon što je kuvalo 7 minuta dodamo isječene banane i puding od vanilije (puding pripremamo sa vodom i voćem)
- Miješamo dok se puding ne stegne
- Sklonimo sa šporeta
- Dok je toplo izlijemo fil na koru i ostavimo da se ohladi

Dekoracija

- Otopimo šećer u karamel
- Uz pomoć viljuške ili kašike izvlačimo „anđeoske niti“
- Dovoljnu količinu niti sastavimo u veliku kuglu, dekorišemo sa listićima mente, štapićima cimeta, zvjezdastim anismom i sve stavimo na tortu
- Pospemo šećerom u prahu

Prijatno!

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop