Treći martovski prijedlog za ručak, smišljen, realizovan (i smazan!) u MONDO kuhinji, mirisom i ukusom podsjeća na nešto iz bakine kuhinje, a ipak je nekako fensi i neobičan.
Riječ je o crvenom čiliju i bijelom pilećem sosu s pogačicama, koje nam je i ovaj put pripremio Peđa Tošić. Ono što našim jelima ovog proljeća daje posebnu draž je Staropramen pivo.
Lista namirnica:
- pola kilograma brašna
- Staropramen pivo
- 10 grama kvasca
- so i biber
- maslinovo ulje
- list peršuna
- 200 grama mljevenog mesa
- 200 grama pilećeg filea
- 200 grama crvenog luka
- 200 grama paprika
- 100 grama paradajz pelata
- 200 grama šampinjona
- 200 ml vrhnja za kuvanje
- 10 grama čilija
Način pripreme:
Zamjesiti tijesto od brašna, kvasca, piva, malo soli i šećera, ostaviti da nadolazi. Crveni luk isjeći na kockice, pržiti na plitkoj masnoći, dodati mljeveno meso i čili i lagano dinstati. Nakon deset minuta dodati papriku isječenu na trakice i paradajz pelat, začiniti i dinstati još pet minuta.
Crveni luk isjeći na sitne kockice, pržiti i dodati pileći file isječen na kockice. Dinstati desetak minuta uz dodatak začina. Dodati šampinjone isječene na listiće i zaliti vrhnjem za kuvanje. Dobro promiješati i dinstati još dvije minute. Od tijesta napraviti kuglice, rasporediti ih na masni papir u tepsiji, a zatim od tijesta napraviti pregradu. U jednu sipati čili sos, a u drugu bijeli sos. Staviti da se peče na 180*C oko 25 minuta.
Kada je tijesto pečeno premažemo kuglice sa aromatizovanim uljem (bijeli luk, peršun, ulje).
Prijatno!