Ovaj vikend dodatno može da vam uljepša nešto sočno, lagano, a slatko i neodoljivo. Nešto što objedinjuje naše dvije velike ljubavi – pivo i slatkiše… Nešto kao tart od narandže i piva :)
Sve vikende ovoga marta posvetili smo dobrom zalogaju i Staropramen pivu. Najslađe smo, naravno, ostavili za kraj.
Tart od narandže i piva je romantičan i neobičan slatkiš osmišljen za probirljiva nepca i otvorene umove :)
Lista namirnica:
Za tijesto:
- 80 grama šećera
- 140 grana putera
- jaje
- rendana kora limuna
- so
- 250 grama brašna
Za fil:
- jaje
- 2 žumanca
- 1 dl piva
- 2 kašike šećera
- 150 grama slatke pavlake
- sok 1 limuna
- sok 1 pomorandže
Priprema:
Za sipkavo tijesto lagano umutite puter sa 80 grama šećera. Dodajte jaje, rendanu koru limuna, prstohvat soli i na kraju brašno. Sve brzo umijestite u glatko tijesto, zamotajte u foliju i oko 30 minuta ostavite u frižideru.
Kalup za tortu (24 cm) podmažite. Rernu zagrijte na 200 stepeni. Tijesto rastanjite i položite ga u kalup, sa ivicama podignutim uz rub. Tijesto na više mjesta probodite viljuškom. Prekrijte masnim papirom i opteretite ga sa nekoliko oraha u ljusci ili zrnima pasulja.
Tijesto pecite oko 20 minuta. Izvadite. Sklonite orahe i papir. Ostavite da se tijesto ohladi. Temperaturu rerne smanjite na 180 stepeni. Za fil pjenasto umutite jaje, žumance i dvije kašike šećera. Dodajte slatku pavlaku. Fil začinite pivom, sokom limuna i narandže. Krem dobro promiješajte i ravnomerno premažite preko tijesta. Zatim tart dopecite u rerni još 30 minuta. Eventualno, pred kraj pokrijte masnim papirom. Kolač servirajte dobro rashlađen.
Pratite mondo.ba i na Facebooku, Twitteru, Instagramu