Evo zasto nije svejedno da li kuvate pastu u hladnoj ili kljucaloj vodi.html

  • Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kuhinja

Evo zašto nije svejedno da li kuvate pastu u hladnoj ili ključaloj vodi

Autor mondo.rs
Autor mondo.rs

Na Twitteru se povela ozbiljna debata, "uskočili" i stručnjaci!

Izvor: MONDO/Bojana Zimonjić Jelisavac

Jedan tvit "potresao" je ljubitelje paste i napravio pravu pometnju na ovoj društvenoj mreži! Muškarac je tvitovao da njegova devojka sprema pastu tako što nekuvanu testeninu stavi u hladnu vodu, pa je tek onda stavi na vatru. On je automatski pretpostavio da ne treba tako, već da se testenina odmah stavlja u ključalu vodu, i povela se debata na Twitteru.

Tviteraši su upomoć pozvali Altona Brauna, čoveka koji istražuje o hrani, a on je rekao da je sasvim u redu kuvati testeninu i u hladnoj vodi.

Stručnjak Džej Kendži Lopez je takođe "podržao devojku", tj. napisao "ona je u pravu za sve", a kuvar Frenki Selenza dao je svoj sud: "Problem je u tome što su šporeti različite jačine i količina vode koju ljudi stavljaju varira, tako da je problem vreme koliko treba da voda provri. Kad spremam testeninu u hladnoj vodi, dobijem pastu koja je u sredini suva. Nije dobro".

Stručnjaci iz Međunarodnog kulinarskog centra u Njujorku su saglasni da pasta može da se kuva u hladnoj vodi, ali im nije baš jasno zašto bi to neko radio. Odnosno, smatraju da to nije tako strašno u kućnim uslovima, ali da profesionalni kuvari štede i vreme kuvajući testeninu u ključaloj vodi, a tvrde i da to čuva ukus paste.

Profesor hemijskog inženjerstva na Univerzitetu u Barseloni, Klaudi Mans, autor knjige "The Science of Cooking: A Quick Immersion" objasnio je da kada se suva testenina stavi u vodu, voda ulazi u njene pore. "Vruća voda će brže ući u te pore nego hladna voda", dodao je.

Šefica Instituta za kulinarsku edukaciju Palak Patel kaže da je i ona više za tradicionalni metod kuvanja testenine. "Kada pasta dođe u dodir sa vodom, počinje da se oslobađa skrob. Vremenom upija vodu, tako da su veće šanse da prekuvate testeninu ako ste je stavili u hladnu vodu".

Dakle, suština je da nije strašno ako kuvate testeninu tako što je stavite u hladnu vodu, ali je verovatno pametnije da se držite preporuke profesionalaca i stavljate je u ključalu vodu.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop

loader