Jaja Benedikt recept

  • Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kuhinja

Specijalno osmišljen za posebnu damu: Originalni recept za "Jaja Benedikt"

Autor mondo.rs
Autor mondo.rs

Jedan od najčuvenijih recepta za pripremu jaja u svetu nastao je na zahtev jedne ugledne američke gospođe.

Izvor: Guliver/Getty Images/PeteerS

Ovaj specijalitet nastao je u 19. veku, a prema predanju napravljen je po želji jedne ugledne dame. 

Naime, davne 1894. godine u restoranu "Demonico’s", prvom restoranu otvorenom u SAD, stalna mušterija Ema Benedikt, supruga kapetana Legranda Benedikta je od šefa kuhinje zatražila da joj pripremi neko novo jelo.

Možda će vas zanimati

Na pitanje šefa Čarlsa Ranhovera kakvo jelo želi, gospođa je opisala specijalitet koji je danas u svetu poznat pod nazivom "Jaja Benedikt".

Sastojci:
2 jajeta
2 režnja šunke
2 kriške hleba
puter
100 g spanaća
Holandez sos:
2 žumanceta
1 kašika limunovog soka
60 g putera
2 kašike pavlake za kuvanje
so
biber

Priprema:

Holadez sos: Umutiti žumanca, limunov sok i malo soli. Otopiti puter na najtišoj vatri, tek toliko da postane tečan i pomešati ga sa umućenim žumancima. Nekoliko minuta kuvati na pari, uz neprestamo mešanje, dok se umak ne zgusne. Umešati pavlaku i malo mlevenog bibera. Jaja: U ključalu vodu staviti malo soli i smanjiti vatru. Razbiti jaja i ubaciti ih u vodu, pa brzo i pažljivo skupiti belanca oko žumanaca, da se ne raspadnu. Kuvati oko 5 minuta i izvaditi na kuhinjski papir. U tiganju, na ugrejanom puteru, kratko propržiti šunku. Izvaditi je na kuhinski papir da se ocedi višak masnoće. U istom tiganju propržiti spanać (1-2 minuta), dok listovi ne omekšaju i malo potamne. Zatim ga izvaditi i staviti u cediljku da se ocedi sva tečnost. Tostirane zemičke premazati puterom, staviti spanać, šunku, poširano jaje i preliti ga umakom.

Pročitajte i ovo

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop

loader