I ove srijede imamo za vas ubjedljivo najbolji prijedlog za ručak. Sačuvajte ga za dane kada vam ponestane inspiracije, zahvalićete nam se kasnije :)
Hrskavu piletinu s prilogom, koju je naš kuvar Peđa Tošić obogatio "tajnim" sastojkom, Staropramen pivom pripremate na sljedeći način...
Šoping lista:
- Pileći file (600 grama)
- Staropramen pivo
- Četiri jajeta
- 200 grama brašna
- 100 grama edamer sira
-Kukuruzne pahuljice
-Ulje
- So, biber
-Tikvice (200 grama)
-Patlidžan (100 grama)
Izvor: Vedran Ševčuk, mondo.baNačin pripreme:
Odvojiti žumance od bjelanceta, bjelance umutiti u čvrsti snijeg. U žumance dodati pivo, brašno, so i mutiti da dobijemo malo gušću smjesu nego za palačinke.
U tu smjesu dodamo snijeg od bjelanceta i lagano izmiješamo da dobijemo pivsko tijesto u kome ćemo panirati piletinu. Pileći file isječemo na štapiće, začinimo i uvaljamo u brašno.
U pivsko tijesto dodati pahuljice i u tu smjesu umakati štapiće piletine i pržiti u dubokoj masnoći dok ne porumeni.
Tikvice i patlidžan isjeckati u željeni oblik, začiniti i umočiti u smjesu od pivskog tjesta, pržiti u dubokoj masnoći. Servirati uz piletinu i pivo.
Prijatno!
Pratite Mondo.ba na Facebooku, Instagramu i Twitteru. Aplikacija je dostupna za IOS i Android telefone.