Možda vam "na prvu" ne djeluju toliko primamljivo, ali kada ih jednom probate - spremaćete ih iznova...
Unutra mekani, a okolo krckavi - recept za kolače u kojima uživaju sve generacije!
Sastojci:
130 grama bijelog brašna
1 ¼ kašičice sode bikarbone
Kašičica i po cimeta
¼ kašičice mljevenog karanfilića
170 grama raženog brašna
Tri kašičice mljevenog đumbira
1 ¼ kašičice soli
50 grama kandiranog đumbira
2/3 šolje melase
50 grama smeđeg šećera
170 grama putera
Dva žumanceta
90 grama bijelog šećera
Priprema:
Pomiješajte bijelo brašno, sodu bikarbonu, cimet, karanfilić, 110 grama raženog brašna, dvije kašike mljevenog đumbira i kašičicu soli, pa sve izmješajte. Zatim dodajte kandirani đumbir i opet izmješajte.
Pomiješajte melasu sa smeđim šećerom i oko 150 grama rastopljenog putera, pa zatim u to dodajte žumanca mutite desetak sekundi. U to dodajte suve sastojke i dobro izmješajte, pa ostavite na sobnoj temperaturi oko pola sata (tijesto će se za to vrijeme malo zgusnuti).
U međuvremenu, zagrijte rernu na 190 stepeni.
U manjoj posudi pomiješajte bijeli šećer, preostalo raženog brašno, kašičicu mljevenog đumbira i ¼ kašičicu soli. Dodajte preostali puter (na sobnoj temperaturi) i izmješajte tako da smjesa podsjeća na mokri pijesak.
Vadite otprilike po dvije kašike testa i oblikujte rukama u željeni oblik, a zatim svaki kolač uvaljajte u mješavinu koju ste prethodno napravili (bijeli šećer, raženo brašno, mljeveni đumbir i so), pa ih ređajte na pripremljen pleh.
Pecite ih dok se na vrhu ne pojave pukotine ili dok ivice ne počnu da tamne, otprilike oko osam do deset minuta.
Ostavite da se ohlade i poslužite.
Imate li i vi neki dobar recept? Pišite nam u komentarima!
Pratite Mondo.ba na Facebooku, Instagramu i Twitteru. Aplikacija je dostupna za IOS i Android telefone.