• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mekani i nevjerovatno ukusni: Kolačići sa raženim brašnom i đumbirom

Autor Nataša Petrović

Možda vam "na prvu" ne djeluju toliko primamljivo, ali kada ih jednom probate - spremaćete ih iznova...

 Mekani i nevjerovatno ukusni: Kolačići sa raženim brašnom i đumbirom Izvor: Guliver/Getty Images/fotogal

Unutra mekani, a okolo krckavi - recept za kolače u kojima uživaju sve generacije!

Sastojci:

130 grama bijelog brašna

1 ¼ kašičice sode bikarbone

Kašičica i po cimeta

¼ kašičice mljevenog karanfilića

170 grama raženog brašna

Tri kašičice mljevenog đumbira

1 ¼ kašičice soli

50 grama kandiranog đumbira

2/3 šolje melase

50 grama smeđeg šećera

170 grama putera

Dva žumanceta

90 grama bijelog šećera

Priprema:

Pomiješajte bijelo brašno, sodu bikarbonu, cimet, karanfilić, 110 grama raženog brašna, dvije kašike mljevenog đumbira i kašičicu soli, pa sve izmješajte. Zatim dodajte kandirani đumbir i opet izmješajte.

Pomiješajte melasu sa smeđim šećerom i oko 150 grama rastopljenog putera, pa zatim u to dodajte žumanca mutite desetak sekundi. U to dodajte suve sastojke i dobro izmješajte, pa ostavite na sobnoj temperaturi oko pola sata (tijesto će se za to vrijeme malo zgusnuti).

U međuvremenu, zagrijte rernu na 190 stepeni.

U manjoj posudi pomiješajte bijeli šećer, preostalo raženog brašno, kašičicu mljevenog đumbira i ¼ kašičicu soli. Dodajte preostali puter (na sobnoj temperaturi) i izmješajte tako da smjesa podsjeća na mokri pijesak.

Vadite otprilike po dvije kašike testa i oblikujte rukama u željeni oblik, a zatim svaki kolač uvaljajte u mješavinu koju ste prethodno napravili (bijeli šećer, raženo brašno, mljeveni đumbir i so), pa ih ređajte na pripremljen pleh.

Pecite ih dok se na vrhu ne pojave pukotine ili dok ivice ne počnu da tamne, otprilike oko osam do deset minuta.

Ostavite da se ohlade i poslužite.

Imate li i vi neki dobar recept? Pišite nam u komentarima!

Pratite Mondo.ba na FacebookuInstagramu i Twitteru. Aplikacija je dostupna za IOS i Android telefone.

Pročitajte i ovo

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop