• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Djevojčica i drvo", moderna bajka kao opomena svim ljudima svijeta

Autor Dragana Božić

Predstava “Djevojčica i drvo” Selme Parisi, u scenskoj adaptaciji i režiji Zijaha Sokolovića doživjeće svoje premijerno izvođenje u Dječijem pozorištu RS u četvrtak 25. februara u 18 časova.

 "Djevojčica i drvo", moderna bajka kao opomena svim ljudima svijeta Izvor: Dječije pozorište RS

Predstava je rađena po savremenom tekstu mlade autorke Selme Parisi koji na jedan bajkovit način donosi veoma aktuelnu priču.

“Moram se zahvaliti Dječijem pozorištu i direktorici na ukazanom povjerenju da se jedan savremeni tekst postavi na scenu. To je veliki iskorak za mlade pisce koji čekaju da njihova poruka bude poslana u svijet. Ovaj tekst govori o jednom stablu, veoma starom, možda i najstarijem na svijetu i djevojčici koja pokušava da ga spasi. Tema je vrlo aktuelna, radi se o modernoj bajci, koja je u obliku bajke ali zapravo proizlazi iz stvarnosti”, izjavila je Parisi na pres konferenciji uoči premijere.

Zijah Sokolović, režiser ovog djela rekao je da je jako važno govoriti o temama koje se trenutno dešavaju i da djecu možemo edukovati kroz umjetnost.

“U pozorištu za djecu uvijek razmišljamo da im prikažemo bajke kako se ona ne bi šokirala od stvarnosti. Taj bajkovit prikaz održao se do danas. Tako da je ovo bajka o tome da li djevojčica može da spasi drvo. Naravno da ne može kada govorimo o realnosti u kojoj živimo i u kojoj se šume sijeku bez osjećaja", rekao je Sokolović.

On je naveo da u predstavi djevojčica, kao predstavnik svijeta, može da spasi drvo, odnosno čovječanstvo.

"Naša predstava ima optimizam i želju da djeca, ali i njihovi roditelji, shvate da mogu da promijene svijet i spasu drvo koje nam daje dušu i tijelo", rekao je Sokolović.

Izvor: Dragana Božić/MONDO

U predstavi glume Đurđa Babić (djevojčica) i Đorđe Janković (mudro drvo) koji su veoma zahvalni na saradnji sa Zijahom Sokolovićem. U ostalim ulogama nasšli su se: Snežana Milidrag, Dragana Ilić, Saša Terzić, Dragan Vučić i Dragan Banjac.

Glumica Đurđa Babić, koja glumi djevojčicu u predstavi, pojasnila je da se predstava bavi savremenim, užurbanim svijetom iz kojeg dolazi djevojčica, a kada se zatekne u prirodi shvata da priroda diše, da živi i da je ona dio te prirode.

"Živimo u brzom svijetu, svedeni smo na broj, te izgaramo u želji da imamo sve odmah i sada. Nemamo vremena da se bavimo pravim stvarima kao što je duša, odnosno suština života. Nemamo vremena da se bavimo sobom i vratimo sebi", istakla je Babićeva i dodala da joj je bilo veoma lako poistovijetiti se sa  djevojčicom koju glumi.

Mudro drvo je jako staro i do danas je vidjelo sve i svašta, ali sa današnjim ljudima ne može da ostvari komunikaciju. 

"Drvo na svom putu upoznaje djevojčicu, a dalje, dalje ćete morati vidjeti", rekao je Đorđe Janković koji kaže da mu je ova uloga možda bila i najteža do sada.

"S jedne strane je bilo teško,a s druge rad na ovoj predstavi bio je jedan masterklas glume od strane gospodina Sokolovića.Drago mi je da smo se okupili oko ove teme, da probamo djeci osvijestiti ideju ekologije. Najbolje je dok je čovjek još mali da mu se usade neke plemenite ideje koje će kasnije razvijati", rekao je Janković.

Scenografija i kostim predstave radila je Berina Šuščević, muziku Dragoljub Ilić, fotografiju Svjetlana Vasić, grafički dizajn Ana Vasić.

Prva repriza predstave održaće se u petak 26. februara u 18 časova.

Pročitajte i šta je Zijah Sokolović za naš portal rekao o pozorištu, televiziji, monodrami...

Pročitajte i ovo

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop