• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zijah Sokolović za Mondo: Nije sve u procentima, parama i bitkoinima

Autor Dragana Božić

Jedan od naših najvećih pozorišnih, filmskih i televizijskih umjetnika, reditelj, "kralj monodrame", pisac i profesor, gostuje u Dječijem pozorištu Republike Srpske, gdje režira predstavu ''Djevojčica i drvo.''

 Zijah Sokolović za Mondo: Nije sve u procentima, parama i bitkoinima Izvor: Dragana Božić, MONDO

Zijah Sokolović, kojeg svi dobro pamtimo iz tv - serija za djecu kao što su "Nedjeljni zabavnik", "Memoari porodice Milić", "Zatvori prozor", ali i brojnih filmskih i pozorišnih uloga, govorio je za Mondo o monodramama, televiziji, pozorištu…

Najčešće se bavio monodramama, od kojih pojedine igra i više od 40 godina, te tako i ne čudi titula "kralj monodrame."

Pročitajte i ovo

"Čovjek se nekad odluči na usamljenost, da sam govori o tome kako razumije pozorište i da sam govori o tome kako razumije glumca kao živog čovjeka koji se obraća živom čovjeku. Taj usamljeni pokušaj da čovjek kaže svoje mišljenje je razlog što sam možda i najpoznatiji po njima. Nekako imam to zadovoljstvo da sam pronašao teme u pozorištu i vremenu u kojem živimo, a koje su aktuelne i danas pa pojedine monodrama igram i danas, i u svakoj uspijem da nađem neki svoj vijek," kaže Sokolović koji monodramu "CABAre, CABAre" igra već 28 godina, a izvedena je čak 1397 puta.

Tokom 80-tih godina najviše pažnje izazvao je ulogama u televizijskim serijama kao što su "Nedjeljnji zabavnik", "Memoari porodice Milić", "Smešne i druge priče", "Niko, niko kao ja", "Zatvori prozor", "Laku noć, djeco"...

"Bavio sam se sa Timoti Džonom Bajfordom i dječijim emisijama i serijama gdje sam imao tu privilegiju da se pojavljujem u prvom licu jednine. Ja kao Zijah, odnosno Zike, da govorim djeci o bajkama o životu ili o stvarnosti. Možda je upravo tu enigma mog odnosa prema djeci, gdje nisam bio neki lik pa da me pamte po liku, nego po mojoj ličnosti i to se nekako zadržalo i danas," kaže Sokolović za naš portal.

Danas, iskren je, nekako bježi od televizije.

"Ne da bježim nego suviše sam značajnih i kvalitetnih stvari uradio, pa ne bih htio da me televizija potroši. Znate kakva je televizija - kao žvaka, kad je uzmete pa kad izgubi onaj mentol ukus vi je ispljunete. Doduše postanete popularni, ali ne zato što ste učinili nešto dobro ili kvalitetno nego zato što ste se pojavljivali na televiziji”, rekao je Sokolović i otkrio nam da postoje planovi za dvije nove serije na nivou "Nedjeljnog zabavnika," koje bismo mogli gledati za godinu dana.

Izvor: Dragana Božić, MONDO

Odlaskom u Austriju početkom devedesetih otvorile su mu se nove mogućnosti, pa svoj rad u pozorištu, podiže na jedan drugi nivo. Tokom posljednjih 20 godina radeći u Austriji napravio je "Th/ae/rt" projekat.

"Meni su se u Austriji otovorile nove mogućnosti - a čovjek je biće mogućnosti - da pokuša da na nekom drugom prostoru, drugoj civilizaciji i kulturi prenese neko svoje mišljenje o svijetu. Pokušao sam da iskoristim pozorište za vrlo neobičan oblik (stvaranja), koji nije baš prisutan na ovim područjima, ili nije interesantan. Pozorište ima neku vrlo čudnu i neobičnu moć, a to je da nije samo pitanje tragedije i komedije, nego ima moć da pouči ljude u formi pozorišne predstave koja je pripremljena upravo za tu vrstu informisanja. Znači jedna vrsta informativnog pozorišta zasnovana na umjetnosti," rekao je Sokolović.

Kroz ovaj "Th/ea/rt" projekat Sokolović je u formi pozorišne predstave pokušao da djecu i mlade informiše o stanjima, situacijama i problemima sa kojima se susreću u svom odrastanju.

"Radili smo predstave 'Rođenje', 'Telefon', 'Matematika', kao i predstave o tome kako i zašto djeca uzimaju droge, o nasilju i svim njegovim oblicima. Na primjer, kad vam dijete traži džeparac, a vi mu ne date onoliko novca koliko je tražilo, to je nasilje. Možda to nekom izgleda smiješno, ali nama su mnogi oblici nasilja smiješni," kaže Sokolović koji je upravo za predstavu "Nasilje - za nasilje nema opravdanja" dobio "Zlatni lovorov vijenac EU", jer je to bio najbolji evropski projekat za edukaciju djece.

"I ova predstava koju sad radim u Dječijem pozorištu Republike Srpske “Djevojčica i drvo” ima tu moć da djeca shvate da nije sve u procentima, matematici, bitkoinu i parama. Međutim, mi danas smatramo da jeste sve tako, to je vrlo bitno. Znači, imamo jednu veliku grešku," kaže ovaj vrsni glumac i dodaje da mu nije isključivi cilj da se kroz pozorište djeca (samo) zabavljaju ili uživaju u bajkama.

"Djeca treba da dobiju jednu zdravu informaciju koja može biti zdrava samo iz ugla umjetnosti. Svi ostali uglovi su kompromisi ili procentualni," dodao je Sokolović.

O kulturi i umjetnosti u doba pandemije, kao i izazovima s kojima se suočava kaže:

"Svako vrijeme je novo vrijeme, i ovo što se nama događa sigurno da će stvari promijeniti na određeni način. Ono što mislim da je interesantno za ovo vrijeme je da ga je ljudska glupost iskoristila kao opravdanje da još više zavlada. Mislim da su površnost, neprofesionalizam, neznanje još više iskoristili pandemiju za opravdanje da se proglase za profesionalizam, za kvalitet, ili za umjetnost i to je još jedna velika ljudska tragedija u ovoj koja nas je trenutno zadesila," zaključio je Sokolović.

Povezano

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop