• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kulturna 2020. u Banjaluci: I više nego što bi očekivali...

Autor Siniša Stanić

Pročitajte pregled kulturnih dešavanja u Banjaluci u 2020. godini...

 Kulturna 2020. u Banjaluci: I više nego što bi očekivali... Izvor: Bosonoga produkcija/promo

Pred vama je pregled banjalučkih kulturnih događaja koje smo zabilježili u ovoj, po mnogima katastrofalnoj, 2020. godini... Ipak, "vrteći film" unazad i sami smo se iznenadili količinom interesantnih i kvalitetnih dešavanja, kojih je bilo mnogo više nego što bi očekivali "na prvu".

Pročitajte...

JANUAR

Kulturna 2020. je u Banjaluci počela izložbom skulptura čuvenog vajara Miodraga Živkovića koja je 8. januara otvorena u galeriji Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske (ANURS) u Banjaluci. Nažalost, ovaj čuveni vajar, koji je, između ostalog, autor svjetski poznatog spomenika na Tjentištu, preminuo je u 93. godini jula ove godine.

Izvor: Ана Бенцун

U januaru je tradicionalno dodijeljena NIN-ova nagrada za književnost, a ovogodišnji dobitnik bio je Saša Ilić za roman "Pas i kontrabas". U najužem izboru za NIN-a 2020. bio je i banjalučki pisac Stevo Grabovac, a dodjelu nagrada obilježio je i poziv na bojkot koji je uputila grupa književnika iz Srbije.

Krajem januara u Banjaluci je "gostovalo" Miroslavljevo jevanđelje, čuvena knjiga iz 12. vijeka, a Banski dvor je u tom mjesecu otvorio Art bioskop i organizovao, između ostalog, književne promocije knjiga "Divlji gradovi" i "Hadžiluk plemenitom snu".

Kraj januara 2020. donio je još jednu nagradu za banjalučku književnicu Tanju Stupar Trifunović, koja je osvojila vrijedno i cijenjeno priznanje "Zlatni suncokret" za svoj roman "Otkako sam kupila labuda".

FEBRUAR

Banjalučki kulturni februar 2020. započeo je izložbom "Instaliranje spokoja" akademskog slikara Radoslava Tadića, koja je otvorena 5. februara u Kamenoj kući na Tvrđavi Kastel, a nastavljen je interesantnom promocijom knjige "Tajni život muzeja" Jelene Kojović Tepić 10. februara u Muzeju savremene umjetnosti RS.

U februaru smo takođe prisustvovali promociji knjige hrvatske književnice Julijane Adamović "Divlje guske", koja je održana u Banskom dvoru, a mogli smo da pogledamo i izložbu slika nastalih na likovnoj koloniji Zelenkovac, koja je 19. februara otvorena u Velikom izložbenom salonu Banskog dvora.

Kraj februara donio nam je, takođe u Banskom dvoru, promociju knjige "Čvor na omči" Draška Sikimića, a izvještaj sa te promocije pročitajte OVDJE...

Izvor: Imperativ/MONDO

MART

Početak marta donio je najave mnoštva kulturnih dešavanja, ali je 5. ovog mjeseca "poput bombe" odjeknula vijest da je u gradu na Vrbasu zabilježen prvi slučaj korona virusa, nakon čega su otkazana sve kulturne ili bilo kakve manifestacije... Taj mjesec, što se tiče kulture u Banjaluci bio je potpuno "mrtav", a stanje je bilo više nalik na "ratno".

Baš zbog toga, možda je interesantno uporediti kulturna dešavanja u Banjaluci u martu ove godine sa zaista ratnim martom 1995, koji je bio neuporedivo "življi" i kada je zabilježeno na desetine kulturnih događaja - promocija, koncerata, predstava, izložbi...

Izvor: Printscreen

APRIL

U aprilu su kulturne institucije već počele da se snalaze i prilagođavaju novonastaloj situaciji i organizuju dešavanja "online". Tako je publika iz svojih fotelja mogla da gleda predstave u NPRS, koncerte u Banskom dvoru, posjeti virtielno Muzej RS, a krajem mjeseca za posjetioce je bio već otvoren i Muzej savremene umjetnosti RS.

Taj mjesec smo kontaktirali i neke banjalučke istaknute umjetnike kako bi saznali kako provode svoje vrijeme u izolaciji....

Izvor: TSD, mondo

Takođe, već tradicionalno, po 4. put, za 23. april portal Mondo.ba otvorio je svoj književni konkurs Priče iz komšiluka, a ove godine u skladu sa dešavanjima tema konkursa je bila izolacija. Pristiglo nam je preko 60 radova, koje možete pročitati OVDJE.

MAJ

U maju 2020. NPRS je nastavilo sa onlajn predstavama, dok nas je 19. maja obradovala vijest da je banjalučka književnica Lana Bastašić dobitnica nagrade Evropske unije za književnost za roman "Uhvati zeca".

Izvor: Yoko/Mondo

Dječije pozorište RS otvarilo je vrata svog Muzeja lutaka za posjetioce na Međunarodni Dan muzeja, a 25. maja počele su sa radom i čitaonice Narodne i univerzitetske biblioteke RS.

JUN

U junu je nastavljeno sa onlajn izvedbama u NPRS, kada je publika mogla da vidi, na primjer, predstave "Ban prvi (Nemoguća misija)", "Do posljednjeg daha" ili "Romeo i Julija"... Takođe, taj mjesec Arhiv RS lansirao je Arhipediju, veoma interesantnu platformu za opis i digitalizaciju arhivskih materijala - dokumenata, fotografija, plakata, razlgednica, rukopisa, mapa, mikrofilmova, audiovizuelnih i drugih zapisa.

Svjetski dan muzike 21. jun obilježen je u Banjaluci simbolično, ispred banjalučkog Univerziteta, uz nastupe Gradskog tamburaškog orkestra, Gradskog hora "Jazavac", hora "A prima vista", gudačkog orkestra "Palladio", banjalučkog "Brass" kvinteta, te studenata Univerziteta.

Kraj mjeseca donio nam je izložbu u MSU RS pod nazivom "Rekonstrukcija", kao rezultat zajedničkog rada četiri kustosa.

Izvor: Vedran Ševčuk, mondo.ba

JUL

Početkom jula banjalučko Gradsko pozorište Jazavac privelo je kraju izgradnju svoje ljetne scene na kojoj su uskoro i krenule predstave, a u julu je, nakon tromjesečne pauze Banski dvor ponovo otvario vrata svojih koncertnih i izložbenih prostora.

Od 15. do 20. jula u Banskom dvoru održan je, između ostalog i treći festival Imperativ, na kome je publika mogla da prisustvuje interesantnim književnim promocijama i pazari neka od najrecentnijih regionalnih izdanja, po najpovoljnijim cijenama.

Izvor: "Imperativ" za mondo.ba

U julu je dodijeljena i ovogodišanja "Kočićeva nagrada", i to pjesniku i piscu Nenadu Grujičiću za ukupno književno djelo.

AVGUST

Nagrada "Šušnjar" uručena je početkom avgusta u Oštroj Luci piscu iz Banjaluke Stevi Grabovcu za roman "Mulat albino komarac", u izdanju izdavačke kuće "Imprimatur" Banjaluka.

Takođe, u avgustu smo zabilježili i da je fotorepoter Monda Vedran Ševčuk izabran za jednog od pobjednika memorijalnog foto-konkursa "Goran Terzić". Ševčukova fotografija "Koncert" bila je najbolja u kategoriji Kultura i umjetnost, a "Grand Prix" otišao je u ruke Armina Durguta.

Izvor: Vedran Ševčuk, mondo.ba

Ispred Narodne univerzitetske biblioteke RS u Banjaluci 11. septembra je održana promocija knjige "Nervus vagus i druge priče", druge zbirke priča Milanke Blagojević, u izdanju banjalučkog Imprimatura, dok je 24. avgusta, izložbom fotografija velikog srpskog književnika Petra Kočića i njegove porodice, pod nazivom "Ruža u mećavi", autora Zorana Pejašinovića, u Banjaluci je otvoren 55. "Kočićev zbor".

Povodom "Kočićevog zbora" u Muzeju Republike Srpske otvorena je i izložba "Nova kolekcija nakita Tragovi" autorki Sanje Bajić i Ivane Stanković.

SEPTEMBAR

U septembru je Banski dvor takođe imao veoma bogat program, sa mnoštvom izložbi, koncerata i promocija, dok je od 3. do 6. septembra Udruženje Nezavisnih Stvaralaca i Aktivista “Geto” u Banjaluci organiovalo deveti regionalni festival Blart.

U Banjalučkom studentskom pozorištu početkom septembra otvorena je izložba fotografija Aleksandra Čavića, a u Banskom dvoru održana je promocija romana "Što na podu spavaš" prijedorskog književnika Darka Cvijetića.

Ispred Narodne univerzitetske biblioteke RS 15. septembra je održana promocija najnovije zbirke iz serijala "Priče iz komšiluka", ovaj put pod nazivom "Priče iz izolacije", dok je 23. septembra održana svečana akademija povodom 90 godina rada Narodnog pozorišta RS.

Izvor: Vedran Ševčuk, MONDO

U septembru smo objavili i to da je pjesnikinja Vladana Perlić iz Banjaluke dobitnica ovogodišnje književne nagrade "Novica Tadić", a ovu nagradu joj je u Beogradu uručio ministar kulture Srbije Vladan Vukosavljević.

Tematskom izložbom "Vrbaski mač u kamenu", 24. septembra je u Muzeju Republike Srpske u Banjaluci održana centralna manifestacija obilježavanja 90 godina postojanja ove ustanove kulture, dok je u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci RS u Banjaluci 25. septembra nizom svečanosti i aktivnosti obilježen, po 13. put, Evropski dan jezika, evropskog plurilingvalizma i multikulturalnosti.

OKTOBAR

U oktobru je Banski dvor nastavio sa svojim dešavanjima, pa smo mogli da uživamo u festivalu Jesenja sonata, Salonu stripa, Horskim susretima... U ANURS u Banjaluci početkom oktobra otvorena je izložba posvećena nobelovcu Peteru Handkeu, dok je par dana kasnije u Dječijem pozorištu RS u Banjaluci otvoren Međunarodni festival pozorišta za djecu, na kome su se predstaviti pozorišta iz osam zemalja.

Ljubitelji poezije imali su priliku da u okviru programa "Poeziju će svi čitati" u Banskom dvoru upoznaju dvije odlične mlade pjesnikinje - Mašu Živković i Vladanu Perlić, dok je izložba "Varirane repeticije" Alekse Vidakovića bila postavljena u Kamenoj kući.

Izvor: Borislav Brezo za mondo.ba

U oktobtru smo zabilježili i jedan svojevrsni "kulturni skandal" - zbog pritužbi građana povučena je izložba Milene Ivić iz Galerije Plus. Taj mjesec je dodijeljena i nagrada MSU RS za Danijelu Mihić.

Međunarodni festival animiranog filma "Banjaluka 2020" otvoren je 24. oktobra, a 13. po redu izdanje festivala održano je "online".

NOVEMBAR

Uz standardno bogat program, Banski dvor je u novembru predstavio i neke nove sadržaje, a NPRS, nakon kraće pauze uzrokovane lošom epidemiološkom situacijom, takođe je nastavilo sa svojim "živim" predstavama. Narodna i univerzitetska biblioteka Republike Srpske dobila je taj mjesec na poklon jednu vrijednu i rijetku knjigu. O čemu se radi pročitajte OVDJE.

Izvor: MONDO

Prošlog mjeseca, u 79. godini preminuo poznati banjalučki pjesnik i prevodilac Kolja Mićević, a interesantan tekst "iz naftalina" vezan za Kolju i njegove roditelje pročitajte OVDJE.

U novembru su fotografije umjetnika zamijenile političare na bilbordima širom BiH, a Mondo je uradio intervju sa autorkom ovog projekta Jelenom Medić.

Prošlog mjeseca je pjesnik i novinar iz Banjaluke Milan Rakulj dobio nagradu "Srpsko pero 2020" koja se dodjeljuje na istoimenom književnom festivalu u Jagodini, dok je pisac Fedor Marjanović iz Banjaluke proglašen za najboljeg autora na ovogodišnjem takmičenju za najbolju kratku priču u okviru Književno-kulturne manifestacije "Susreti Zija Dizdarević".

DECEMBAR

Izložba "Volare" Bose Ostić, dobitnice nagrade Plaketa Banskog dvora za 2019/2020. godinu, otvorena je početkom decembra u Malom izložbenom salonu Banskog dvora. Takođe u Banskom dvoru, 14. decembra predstavljena je izložba o životu i djelu dr Todora Lazarevića, četvrtog po redu, banu Vrbaske banovine i njegovoj porodičnoj zaostavštini. Autori izložbe su Nadežda Lazarević Kovačević i Dragan Kovačević.

U Gradskom pozorištu Jazavac u Banjaluci premijerno je izvedena predstava "Skupština" u režiji Ivana Plazibata iz Hrvatske, dok je serija "Kosti", projekat "Bosonoga produkcije" iz Banjaluke i Radio-televizije Srbije, nakon izuzetno uspješnog prijema kod publike, nagrađena i sa vrijednim priznanjem.

Za sam kraj godine, donijeli smo vam i intervju sa direktorkom Narodnog pozorišta Republike Srpske Majom Dodig.

Izvor: Vedran Ševčuk, mondo.ba

I to je, to... I pored ogromnih problema uzrokovanih pandemijom korona virusa, i ova godina iznjedrila je ponešto za svakoga. Nadamo se, a i ubijeđeni smo, da će sljedeća biti još bogatija...

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop