• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Autor slavnog spomenika na Tjentištu: Izložba Miodraga Živkovića u ANURS

Izvor MONDO/Srna

Izložba skulptura vajara Miodraga Živkovića otvorena je sinoć u galeriji Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske u Banjaluci povodom 9. januara - Dana Republike.

Živković (92) je nakon otvaranja rekao da mu je ova izložba izuzetno značajna jer je to njegova prva samostalna izložba u nekoj od srpskih zemalja i rezultat je njegovog shvatanja umjetnosti, kulture i istorije.

"Moji spomenici govore o našim stradanjima, o našoj borbi i svemu što je prolazio naš narod. Skulpture sam posvetio raznim istorijskim događajima, a jedan od prvih je spomenik streljanim đacima u Kragujevcu", rekao je Živković novinarima.

Možda će vas zanimati

On je naveo da je u svom dugogodišnjem iskustvu, radeći spomenike koji sjećaju na žrtve nakon Drugog svjetskog rata i nakon posljednjeg otadžbinskog rata, ustanovio da su ova prva vremena bila teška za cijelu zemlju, a druga za srpski narod.

"Nikada nisam tragao za skulpturom koja će naći mesto u muzejima, nego koja će obeležavati razna istorijska zbivanja i događaje i nalaziti se u prostorima gde ljudi žive i gde mogu da ih vide i razumeju", pojasnio je Živković.

Predsjednik Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske Rajko Kuzmanović rekao je na otvaranju izložbe da je Živković svjetski poznat umjetnik koji je na specifičan način predstavio važne trenutske srpske istorije.

"Živković svojim skulpturama širi duh patriotizma, ali i ljubavi prema svim ljudima, bili oni u domovini ili u inostranstvu", rekao je Kuzmanović.

On je istakao da Živkovićevo djelo spomenik Bitke na Sutjesci označava epopeju slobode i herojstva, kao i mnoga druga njegova djela.

Izvor: Siniša Stanić/MONDO

Otvaranju izložbe prisustvovali su pomoćnik ministra za kulturu Republike Srpske Tanja Đaković i generalni konzul Srbije u Banjaluci Vladimir Nikolić.

Posjetioci će izložbu moći da pogledaju do 8. marta.

Miodrag Živković, rođen 1928. godine u selu Leskovac kod Lazarevca, je srpski vajar i redovni profesor na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu.

Među njegovim najznačajnijim djelima su: spomenik strijeljanim đacima u Kragujevcu (1963), spomenik Hrabrima u Ostri kod Čačka (1969), spomenik bitke na Sutjesci, Tjentište (1971), spomen-kosturnica u Gonarsu, Italija (1973), Spomen-kompleks na Kadinjači (1979).

Ovjekovječio i pale borce Vojske RS

Manje je poznato da je Miodrag Živković, osim monumentalnih komunističkih spomenika, autor i serije spomenika u Republici Srpskoj i Brčkom, posvećenih borcima Vojske RS koji su poginuli u ratu u BiH 1990-ih godina, na kojima je dominatni simbol pravoslavni krst.

Danas Živkovićevi spomenici krase trgove u Brčkom (spomenik "Srpskim braniocima Brčkog", 1997), Bijeljini (spomenik "Borcima Bijeljine i Semberije", 1998), Prijedoru (spomenik "Za Krst Časni", 2000), Derventi (spomenik "Borcima Otadžbinskog rata", 2002), Modriči (spomenik "Borcima za slobodu", 2002) i Mrkonjić Gradu (spomenik "Braniocima Otadžbine", 2004).

Pročitajte i ovo

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop