• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Izložba o "šatorskim danima" banjalučke biblioteke (FOTO)

Autori mondo.ba Autori Siniša Stanić

U Narodnoj univerzitetskoj biblioteci RS danas je otvorena izložba "Kuća knjiga bez adrese - biblioteka i zemljotres", posvećenu djelovanju biblioteke u Banjaluci u periodu nakon razornog zemljotresa 1969. godine.

 Izložba o "šatorskim danima" banjalučke biblioteke  Izvor: Siniša Stanić/MONDO

Posebna zanimljivost postavke je rekonstrukcija biblioteke pod šatorom, napravljena na osnovu fotografije iz zemljotresom razorenog grada.

Autori su Orijana Vuković i Berislav Blagojević, a na izložbi su prikazani članci i fotografije u periodu nakon zemljotresa, kada je funkciju gradske biblioteke, koja se prije razaranja nalazila u Domu kulture (današnji Banski dvor), jedno kratko vrijeme obavljao šator postavljen ispred Narodnog pozorišta.

Možda će vas zanimati

Banjaluka je praktično četiri godine nakon zemljotresa bila bez biblioteke, da bi ona konačno proradila 1974. godine u prostorijama OŠ "Mladen Stojanović" (zgrada današnjeg PMF-a). Tek krajem 1982. biblioteka je svečano otvorena u zgradi Doma radničke solidarnosti, gdje se i danas nalazi.

Direktorica Narodne univerzitetske biblioteke RS Ljilja Petrović Zečić kaže da ova izložba priča priču o biblioteci, ali ne samo o biblioteci.

"Ova izložba je metafora za sve institucije kulture Bosanske Krajine koje su tada djelovale u Banjaluci. Autori izložbe htjeli su, sa jedne strane, da pokažu solidarnost, predanost, posvećenost, a sa druge strane nebrigu i bahatost onih koji su mogli da učine nešto za biblioteku. Naime, četiri godine nakon zemljotresa grad je bio bez biblioteke, a više knjiga stradalo je prilikom seljenja u neadekvatne prostore, nego prilikom samog zemljotresa", rekla je Zečić Petrović.

Berislav Blagojević rekao je da mu je u početku priča o biblioteci pod šatorom izgledala veoma romantično, ali se to kasnije promijenilo.

"Kada smo počeli da pripremamo ovu izložbu, u početku sam imao romantičarski pristup, pošto je priča počela od te biblioteke pod šatorom, a to je sve izgledalo vrlo zanimljivo. Međutim, kako smo istraživali i ulazili dublje u problematiku, ta priča je postajala sve mračnija, a na momente je bilo čak teško i čitati pojedine tekstove.

Danas je jako teško zamisliti da imate izjavu direktora biblioteke, kao što je to bilo '72 ili '73, kada on za novine kaže: 'Ljudi me sreću na ulici, prijete da će provaliti u prostorije biblioteke, jer su knjige nedostupne, kažu - bez knjiga se više ne može! "

Pomoćnik ministra za kulturu Republike Srpske Tanja Đaković na otvaranju je rekla da je svrha ove izložbe, kao i drugih izložbi koje smo prethodnih dana mogli da vidimo u Banjaluci, povodom obilježavanja pola vijeka od stravičnog zemljotresa, "da nas posjeti na ogromnu snagu prirode naspram čovjeka i da sve ono što godinama gradimo, stvaramo i čuvamo, može da nestane u jednom času".

Izložbu "Kuća knjiga bez adrese - biblioteka i zemljotres" možete pogledati svaki radni dan u holu NUB RS u Banjaluci, a postavka će trajati do januara 2020. godine.

Pročitajte i ovo

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop