• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Kočićev zbor" počeo izložbom fotografija o piscu i njegovoj porodici

Autor SRNA

Izložbom fotografija velikog srpskog književnika Petra Kočića i njegove porodice, pod nazivom "Ruža u mećavi", autora Zorana Pejašinovića, u Banjaluci je večeras otvoren 55. "Kočićev zbor", koji će zbog trenutne epidemiološke situacije biti održan u manjem formatu.

 "Kočićev zbor" počeo izložbom fotografija o piscu i njegovoj porodici Izvor: Grad Banjaluka/Promo za mondo.ba

Pomoćnik ministra za kulturu Republike Srpske Tanja Đaković rekla je, otvarajući ovu manifestaciju, koja će trajati do 30. avgusta, da su kultura i stvaralaštvo ono najvrednije u srpskom narodu, na šta ovaj narod ponosan.

"To nas obavezuje da ne smijemo stati, već da moramo nastaviti Kočićevim putem, da stvaramo budućnost koja nam pripada. Ostavio nam je putokaze koje treba da slijedimo - da se držimo zajedno, da više radimo i stvaramo, da čuvamo maternji jezik, da učimo svoju djecu da poštuju porodicu, da vole slobodu i otadžbinu. Pozivam vas da zajedno slijedimo te putokaze", istakla je Đakovićeva.

Ona je dodala da od 1966. godine Banjaluka obilježava manifestaciju koja ima za cilj promociju Petra Kočića i njegovog literarnog stvaralaštva.

Prema njenim riječima, Ministarstvo prosvjete i kulture Srpske promoviše djela Petra Kočića, ali i drugih srpskih književnih velikana u okviru kampanje "Čitajmo zajedno", koja je započela prije mjesec dana.

"Naša obaveza je da djelo i lik Petra Kočića kao jednog od najznačajnijih književnika sa ovog prostora, zajedno sa Andrićem, Dučićem, Ćopićem, Višnjićem, Ćorovićem i drugima sačuvamo od zaborava i damo mu mjesto koje zaslužuje", navela je ona.

Đakovićeva je rekla da Ministarstvo prosvjete i kulture posebno naglašava značaj književnika Kočića koji je svoje slobodarske ideje iskazao mudrim i najljepšim narodnim, srpskim jezikom.

"Zato se i kroz našu kampanju provlačinjegova čuvena pjesma, o bezgraničnoj i beskonačnoj slobodi u kojoj kaže: `Dođi već jednom i pohodi zemlju moju, jer sve je bez tebe ništa – ništa je s tobom sve`", istakla je Đakovićeva.

Autor izložbe fotografija Kočića i njegove porodice Zoran Pejašinović rekao je novinarima da su izložene 33 fotografije, te pojasnio zašto izložba nosi naziv "Ruža u mećavi".

Izvor: Grad Banjaluka/Promo za mondo.ba

"Kada je prije 121 godinu Kočić upoznao svoju suprugu Milku, poklonio joj je ružu i ona je tu ružu kroz silne životne mećave, seljenja od Sarajeva, Skoplja, Beograda, kroz svjetske ratove, kroz porodične tradicije, nosila sa sobom čuvala je ljubomorno zašivenu koncem u spomenaru i sačuvala je do kraja svog života", rekao je Pejašinović.

Sutra će, u okviru programa 55. "Kočićevog zbora" u 20.00 časova u Parku Petar Kočić biti organizovano "Veče besjedništva", na kojem će besjediti studenti iz Banjaluke, Bijeljine i Istočnog Sarajeva, dok je za srijedu, 26. avgust, u Muzeju Republike Srpske s početkom u 19.30 časova planirano otvaranje izložbe kolekcije nakita "Tragovi", autora Sanje Bajić.

Iste večeri, u 20.00 časova u Parku Petar Kočić biće održano "Veče satire", u organizaciji Udruženja književnika Republike Srpske.

U Stričićima će u četvrtak, 27. avgusta, u 11.00 časova biti otvorena uređena kuća Petra Kočića, a istog dana u 20.00 časova u Parku Petar Kočić planirano je "Veče drame".

Prema utvrđenom programu, 27. avgusta biće položeni vijenci na spomenik poginulim borcima odbrambeno-otadžbinskog rata, dok će u petak, 28. avgusta, u 20.00 časova u Parku Petar Kočić biti uručena nagrada "Zmijanjče", koja je ove godine pripala učenici Osnovne škola "Georgi Stojkov Rakovski" Jani Brkić.

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić će u subotu, 29. avgusta, svečano uručiti Kočićevu nagradu književniku Nenadu Grujičiću, a istog dana uveče biće otvorena izložba sa prošlogodišnje likovne kolonije.

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop