• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Priče iz komšiluka" iznjedrile šestu knjigu - zbirku o izolaciji (FOTO)

Autor mondo.ba

Ispred Narodne univerzitetske biblioteke RS u Banjaluci večeras je održana promocija najnovije zbirke iz serijala "Priče iz komšiluka", ovaj put pod nazivom "Priče iz izolacije".

 "Priče iz komšiluka" iznjedrile šestu knjigu - zbirku o izolaciji (FOTO) Izvor: Vedran Ševčuk /MONDO

U ovu zbirku sabrano je 60 priča od 60 autora iz BiH, Hrvatske, Srbije i Crne Gore, koji su pisali na temu izolacije, u najširem mogućem smislu.

U veoma ugodnoj atmosferi, pod vedrim nebom, ispred stepenica NUB RS promociji je prisustvovalo 30-ak ljubitelja književnosti, među njima i autori priča iz ovogodišnje zbirke.

Promociju su vodili Siniša Stanić, novinar portala Mondo.ba i koordinator projekta "Priče iz komšiluka", i Aleksandra Savić ispred izdavača knjige Comesgrafika.

"Ove godine, zbog pandemije, prvo smo mislili da uopšte ne organizujemo konkurs, ali smo se u zadnjem momentu predomislili. Zbog nekakvog kontinuiteta odlučili smo da to ipak uradimo, ali u nešto jednostavnijem obliku. Ove godine nije bilo žirija, niti glavne nagrade kao prethodnih godina, a o najboljoj priči odlučivali su glasovi na facebook stranici 'Priče iz komšiluka'.

Zbirka u štampanom obliku takođe nije bila predviđena, ali smo shvatili da to nije pošteno prema autorima i njihovim radovima, među kojima ima zaista sjajnih. Na kraju, svih 60 priča koje su nam pristigle uvrstili smo u zbirku...

U pitanju su veoma iskrene pripovijesti, na momente potresne, a na momente i smiješne, koje se tiču života pod koronom. Pobjedničku priču 'Sine, majka je dobro' napisao je Goran Kremenović iz Banjaluke. Vjerujemo da će ova zbirka vremenom postati veoma zanimljiv i važan dokument, koji govori o sadašnjem trenutku i sadašnjem vremenu", rekao je Siniša Stanić.

Zbirka "Priče iz izolacije" šesta je knjiga koju je iznjedrio projekat "Priče iz komšiluka". U prethodne četiri godine izdate su četiri grupne zbirke, kao i dvije autorske knjige, a na vrijednost ovog projekta osvrnula se Aleksandra Savić.

"Pobjednica konkursa iz 2018. godine Milka Kolundžić nedavno je dobila Čučkovu nagradu, jako mi je drago zbog toga i čestitam joj. Nadam se da će i neki od učesnika ovogodišnjeg konkursa u budućnosti izdati svoju prvu samostalnu knjigu.

U početku sam mislila da neće biti ništa od ovogodišnjih 'Priča iz komšiluka', ali sam onda shvatila da je veoma važno zabilježiti specifični trenutak u kome se region i cijelo čovječanstvo nalazi. Ja lično sam preležala koronu, bilo mi je jako teško i željela sam da vidim kako je drugim ljudima, jer je nemoguće da je svima dobro ili svima nije dobro, htjela sam da sama pročitam kako se drugi osjećaju...

Jako mi je drago što smo i ove godine izdali zbirku, jer nije poenta da sve bude savršeno, da sve bude pod konac. Nekad i potpuni haos iznjedri neki red... Ova zbirka je različita od svih ostalih zato što nismo žirirali priče, nego smo to prepustili ukusu publike. Drago mi je i što su se neki ljudi prvi put javili sa pričama koje su veoma lijepe i iznenađujuće, a takođe se javilo i dosta njih koji se dugo javljaju na konkurse Priče iz komšiluka", rekla je Aleksandra Savić.

Prisutnim autorima, nakon uvodnih riječi, uručeni su primjerci zbirke "Priče iz izolacije", a oni koji su željeli pročitali su svoje radove, što je propraćeno aplauzom.

Pogledajte foto galeriju...

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop