• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Julijana Adamović: Od prodaje knjige otplatila sam kredit

Autori mondo.ba Autori Siniša Stanić

U četvrtak 13. februara u Banaskom dvoru u Banjaluci održana je promocija knjige Julijane Adamović "Divlje guske". Pročitajte kako je bilo...

 Julijana Adamović: Od prodaje knjige otplatila sam kredit Izvor: Imperativ/MONDO

U pitanju je dirljiv i potresan roman o odrastanju koje je moglo izgledati sasvim drugačije. Likovi u knjizi nisu onakvi kakvim se na prvu čine - djevojčice koje nose priču nisu baš najtačnija, očekivana verzija sebe, očevi i majke nisu samo brižni roditelji koji podižu svoju djecu, djedovi i bake nisu samo toplo krilo u kojem se unučice gnijezde uz biblijske priče, a guske nisu tek pernate predstavnice idiličnog seoskog ambijenta.

Knjiga "Divlje guske" postigla je veliki uspjeh kod čitalaca u regionu, a osvojila je i vrijednu nagradu Hrvatske akademije nauke i umjetnosti. Autorka iz Zagreba, inače socijalni pedagog i dječiji psiholog, na promociji u Banskom dvoru otkrila je da je polazna tačka ovog romana zapravo njen strah od napuštanja i samoće.

Možda će vas zanimati

"Taj strah je dominatna tema mog književnog stavarlaštva. S tim da sam krenula nekako obrnuto, od tih, već zrelih godina, pa sam se vraćala na mjesto, tačku, žarište, odakle je sve to i krenulo. Međutim, nisam se zadržala samo na tome, nego sam širila te koncentrične krugove. Nije sve počelo od tih djevojčica, nešto se dešavalo i generacijama prije, a to se onda odražavalo na generacije poslije. I kako funkcioniše porodica, kako funkcioniše komšiluk, kako funkcioniše šira zajednica... Tako da u neku ruku to nije samo roman o djetinjstvu i odrastanju, nego je to dijelom socijalni roman, a dijelom i roman vremenskog isječka. Ne bih rekla da je politički angažovan, ali sigurno baca svjetlo na jedno razdoblje."

Julijana je ispričala i interesantnu priču kako je uopšte došlo do nastanka knjige.

"Prije nekoliko godina postala sam samohrana majka, razvela sam se. Ostala je kuća meni, ali na kredit. Bila sam u situaciji da, ako samo jedan mjesec ne platim, sve to završi na bubnju, znači strašno sam bila opterećene materijalnom situacijom... Jedno veče legla sam i napisala sebi 'inkubacijsko' pitanje - kako da zaradim novac? To veče sam sanjala kako sjedim sa kolegama s posla u nekom praznom stanu, kad neko zvoni na vrata. Poštar donio paket za mene. Ja otvorim paket, ono knjiga. Odmah u snu, kažem sebi - aha, trebalo bi napisati knjigu! Kada sam se probudila, razmišljam - ko je još zaradio od knjige, ali dobro...

Sljedeće veče razmišljam o čemu ću napisati knjigu? To veče sanjam kako hodam sa sestrom, ali mi nije sestra. Dolazoimo do kuće gdje je moja prava sestra. Ja sam toliko ljubomorna, da me sve šiba, osjetim se jadnom, nikakvom, napuštenom. Okrenem se, krenem preko nekog drvenog mostića. Odjednom čujem buku, gakanje, divlje guske lete! Ja sva ushićena, toliko su bile lijepe, sve je bilo predivno i u jednom trenutku držim knjigu u ruci..."

Izvor: Imperativ/MONDO

Julijana Adamović kaže da je ovaj roman nastao za sedam - osam vikenda, kao i da ga je ona samo "izbacila iz sebe".

"Moj zaključak je da se taj roman nesvjesno kuhao u mojoj glavi jako dugo, da je to bio kreativan proces prebacivanja mog nesvjesnog u svjesno, i da sam ga u stvari pisala cijeli svoj život... Mislim da ništa drugo što napišem neće doći u toj mjeri do čitatelja. Mislim da sam to ja."

Autorka je prokomentarisala i uvriježeno mišljenje da "od pisanja knjiga nema para", navodeći da u njenom slučaju to i nije baš tako.

"Ja sam jako zadovoljna, jer sam od ove knjige otplatila stambeni kredit! Prodala sam dosta primjeraka, dobila sam prilično veliku stipendiju Ministarstva kulture, a takođe i jednu vrijednu književnu nagradu. Tako da sam zadovoljna", kaže Julijana Adamović.

Promociju u Banskom dvoru organizovalo je Udruženje sa promociju i popularizaciju književnosti "Imperativ", a razgovor je vodila Vanja Šušnjar Čanković.

O AUTORKI

Julijana Adamović je rođena 1969. u Bačkoj. Diplomirala je socijalnu pedagogiju, a magistrirala dječiju i adolescentnu psihijatriju na Medicinskom fakultetu u Zagrebu. Objavila je zbirku priča "Kako su nas ukrali Ciganima" (Vinkovci, 2008), koja je nagrađivana kao najbolje debitantsko djelo u Hrvatskoj 2008. godini nagradom Kiklop i nagradom Ivana i Josipa Kozarcaza - Najbolji prvijenac Slavonije u 2008. godini. Izdavačka kuća VBZ iz Zagreba 2009. objavila je Julijaninu zbirku kratkih priča pod nazivom "Konzerviranje". Roman za djecu "Da ti pamet stane" izašao je u izdanju Hrvatskog društva književnika za djecu i mlade, u Zagrebu 2013. godine. Iste godine objavila je i zbirku priča za djecu "Dnevnik sivog mačka i druge priče" koju je napisala u koautorstvu sa svojim tada dvanaestogodišnjim sinom, koji se krije iza pseudonima Sergei Chatgris. 2015. godine objavila je zbirku poezije "Sunce na šalteru", a sljedeće godine zbirku priča "Glineni anđeli". Roman "Divlje guske" objavljen je 2018. godine u izdavačkoj kući Hena Com iz Zagreba i Laguna iz Beograda. Ovaj roman našao se u užim izborima svih značajnijih književnih nagrada u regionu.

Pročitajte i ovo

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop