• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Veliki gradovi na Zapadu su najopasnija mjesta na svijetu"

Autori mondo.ba Autori Siniša Stanić

U Crvenom salonu Banskog dvora u Banjaluci sinoć je održana putopisna tribina "Samo su gradovi zaista divlji", na kojoj su predstavljene knjige "Divlji gradovi" i "Hadžiluk plemenitom snu".

 "Veliki gradovi na Zapadu su najopasnija mjesta na svijetu" Izvor: Imprimatur/Mondo

Zbirka putopisa više autora "Divlji gradovi" nastala je kao rezultat saradnje Kluba putnika iz Beograda i izdavačke kuće Imprimatur iz Banjaluke, dok je autor knjige "Hadžiluk plemenitom snu" Boris Maksimović iz Čelinca.

U zbirci "Divlji gradovi" sabrani su putopisi iz Njujorka, Gaze, Hong Konga, Šenžena, Šangaja, Minska, Čikaga, Bangkoka, Rake, Sitke i Istanbula, a jedan od autora koji su uvršteni u zbirku je novinar i fotograf iz Splita Nikola Kuprešanin, koji je pored Borisa Maksimovića govorio na sinoćnoj promociji.

Možda će vas zanimati

Kuprešanin kaže da je za beogradski Klub putnika saznao preko fantastične knjige "Bantustan", koja je prije par godina izašla u izdanju ovog kluba, a u koja govori o putešestvijama po Africi. Prošle godine, Klub putnika je organizovao konkurs "Spasimo putopise" na koji stiglo čak 500 priča, a pobjednička priča bila je upravo Kuprešanova.

Rezultat ovog konkursa je zbirka "Divlji gradovi", u koju su uvrštena dva putopisa Nikole Kuprešanina, prvi iz Istanbula, a drugi iz Kurdistana. Nikola je sinoć podijelio i neka iskustva sa putovanja u ovaj dio svijeta...

"Kolega i ja na putu za Kurdistan, preko Istanbula, proveli smo 45 dana. Tu smo učili sve od početka, prošli smo sve greške - od toga da smo zaboravili upaliti kameru, do gubljenja na putu, itd. Nas dvojica, kao početnici radili smo intervjue sa ljudima koji su na Interpolovim potjernicama, policija nas je redovno pregledavala... Dolazimo na ničiju zemlju između Iraka, Irana i Turske, tu se srećemo sa vođom gerilske organizacije, sa njim se rukujemo, a on nam kaže - pa mi pratimo vaš rad! Ludilo...

Kad smo se vratili, dobili smo poziv od hrvatske obavještajne službe da se javimo, da im ispričamo šta smo sve vidjeli tamo... Za ovakav interes presudilo je to što je Islamska država, čiji su smrtni neprijatelji Kurdi, bila anonimna prije našeg odlaska, a u međuvremenu postala vijest broj jedan u svijetu. Cijena video i ostalog materijala koji smo donijeli skočila je u nebo."

Izvor: Imprimatur/Mondo

Kuprešanin kaže da ljudi na Balkanu uglavnom imaju pogrešnu predstavu o tome kako je zapadni svijet bezbjedan, a istok opasan.

"Statistički gledano, najopasnija mjesta na svijetu su veliki, uređeni gradovi Zapada - po broju ubistava, razbojništava, prepada, džeparenja, silovanja, bilo čega. Znači, u zapadnim gradovima će vam se prije desiti nešto veoma loše, nego u nekom selu u Anadaloliji, Iranu, Nepalu..."

Knjiga "Hadžiluk plemenitom snu" izašla je 2014. godine, a sinoć je predstavljeno njeno treće izdanje. Autor ove zbirke putopisa Boris Maksimović, inače osnivač izdavačke kuće Imprimatur, kaže da je njegova izdavačka kuća praktično "izrasla" iz ove knjige, jer je nakon njenog izlaska naučio sve što sada zna o izdavaštvu.

Svoj prvi putopis, kaže, napisao je za "Čelinačke novine" 2008. godine, po povratku iz Italije.

"Oko tog teksta baš sam se napatio. Poslije sam napisao još jedan tekst, takođe iz Italiji, i tako je to krenulo... Otkrio sam da volim da putujem i da pišem o putovanjima. Veliko mi je zadovoljstvo da po povratku pišem o putovanju, jer mi se onda ta avantura nekako produži kod kuće.

Dosta toga istražim tek kada se vratim kući. Nedavno mi je jedan drugar rekao - ti si baš načitan, u tvojim tekstovima ima baš dosta, međutim većina toga je nastalo tek kada sam se vratio i počeo da istražujem na internetu gdje sam to ja u stvari bio..."

Tribinu u Banskom dvoru sinoć je vodio Dragan Kabić.

Knjige "Divlji gradovi" i "Hadžiluk plemenitom snu" mogu se nabaviti u knjižarama Kultura, kao i putem internet prodavnice izdavačke kuće Imprimatur (imprimatur.ba).

Izvor: Imprimatur/Mondo

Pročitajte i ovo

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop