• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Otkriven "Tajni život muzeja"!

Autor Dragana Božić/ MONDO

Jedan miš iz Austrougarske, u vozu punom žita došao je u Banjaluku, ugledao jednu prelijepu mišicu, zaljubio se i ostao. Tako počinje knjiga “Tajni život muzeja”, čijom promocijom je večeras obilježen Dan muzeja savremene umjetnosti RS.

 Predstavljena knjiga Tajni život muzeja Izvor: MONDO/Dragana Božić

Prema riječima autorke Jelene Kojović Tepić, ideju o ovoj knjizi, koja bi trebala da predstavi sam muzej,  zanimanja koja postoje u muzeju, šta se tu radi i šta sve postoji, razvijala je već nekoliko godina sa Saritom Vujković, direktoricom ovog muzeja.

“Onda sam shvatila da je najbolji način to predstaviti kroz neku “blentavu” priču, jer djeca vole takve priče i shvatila sam da, kao što u muzeju danju rade ljudi, noću rade miševi. Ova zgrada je nekad bila željeznička stanica i zašto ne bi bilo moguće da je jedan miš iz Austrougarske u nekom vozu punom žita provirio i ugledao neku prelijepu mišicu zaljubio se i ostao. I promijenila je zgrada namjenu, pa tako i miševi i to je neki početak ove priče”, otkrila nam je Kojović Tepić, a mi smo saznali i da su likovi iz knjige stvarni, a radi se o zaposlenima u ovom muzeju!

Možda će vas zanimati

Kako je navela direktorica ovog muzeja, Sarita Vujković, Dan muzeja savremene umjetnosti je upriličen onog dana kada je ustanova preimenovana u Muzej savremene umjetnosti.

“To je bio trenutak kada smo mi počeli da radimo sa jednom drugačijom vizijom koja je bila jedna potpuno nova priča u razvoju muzeja. Na ovaj dan smo odlučili da upriličimo jednu specifičnu premijeru, a u pitanju je naša prva knjiga za djecu. Odlučili smo da pronađemo i ispričamo jednu zanimljivu priču i na taj način pridobijemo najmlađu publiku, da se oni čitajući zagledaju ali i da nauče ono što je istorijat naše ustanove, naša najznačajnija djela i da zapravo otkriju zbog čega su muzeji važni”, rekla je Vujkovićeva.

Knjiga „Tajni život muzeja“ je 100. jubilarno izdanje MSURS, a prilagođena je za djecu od 5 do 12 godina. Autorka teksta je banjalučka spisateljica za djecu Jelena Kojović Tepić, ilustracije potpisuje banjalučki umjetnik Dragoslav Malinić, a dizajn Nemanja Mićević, grafički dizajner MSURS.

Dan muzeja savremene umjetnosti RS bila je prilika da ova ustanova kulture predstavi još nešto što je otkriveno tokom rada na “Tajnom životu muzeja”.

“”Tajni život muzeja” nosi 100. broj izdanja i to je bila odlična prilika da večeras napravimo i jednu izložbu gdje posjetioci mogu da pogledaju sva naša izdanja od kada smo postali Muzej savremene umjetnosti do danas. Ovo izdanje govori i o tome koliko želimo da postanemo jedan respektabilan izdavač na polju umjetnosti i kulture, kako su naše publikacije postale knjige i ozbiljne monografije savremenih umjetnika, a knjiga o muzeju je, nadam se, prvo izdanje za najmlađe”, naglasila je Vujkovićeva.

Pomoćnik ministra za kulturu Tanja Đaković rekla je, prisustvujući ovoj promociji, da je Ministarstvo prosvjete i kulture u Strategiji razvoja kulture Republike Srpske za period 2017-2022. godine kao jedan od strateških ciljeva definisalo razvoj publike i kao najvažnije približavanje kulture najmlađima.

"Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske u tom kontekstu već godinama sprovodi aktivnosti vođenja publike kroz izložbe, jer je primijećeno da publiku od muzeja, kao i od umjetnosti uopšte, najčešće odbija nerazumijevanje", navela je Đakovićeva.

Ona je naglasila da je knjiga "Tajni život muzeja" na najbolji način urađena da bi njena tematika, a to je funkcionisanje muzeja i njegova baština, u potpunosti bila prilagođena najmlađem uzrastu.

“Knjiga zaista plijeni kako izgledom tako i načinom na koji autorka opisuje rad i funkcionisanje ovakve ustanove. Način na koji autorka opisuje sve ono što se radi u muzeju prilagođen je najmlađoj publici i vjerujem da nikoga neće ostaviti ravnodušnim”, istakla je Đakovićeva.

Dodala je da će Ministarstvo prosvjete i kulture i u narednom periodu raditi na integraciji sadržaja kulture u nastavne planove i programe za djecu predškolskog i školskog uzrasta.

Siniša Šešum, šef Kancelarije UNESCO-a u BiH naglasio je značaj upoznavanja najmlađe publike sa ustanovama kulture, kao što je muzej.

“Ovo je još jedan od projekata koji smo zajednički implementirali. Ova publikacija za djecu je zaista nešto jako važno, jer mi moramo djecu upoznati i približiti im važnost muzeja, te zašto oni treba da postanu dio njih”, rekao je Šešum.

Pored izložbe svih 100 publikacija u izdanju MSURS, večeras je predstavljena i redovna godišnja publikacija „Inventure 2019“, koja donosi pregled svih izložbi i programskih aktivnosti muzeja u protekloj godini.

Pratite Mondo.ba na Facebooku, Instagramu i Twitteru. Aplikacija je dostupna za IOS i Android telefone.

Pročitajte i ovo

/Preuzimanje teksta, vijesti, fotografija i video snimaka dozvoljeno uz vidljivo navođenje izvora i linka ka Mondo portalu/

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop