• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

“Kočićeva nagrada” Nenadu Grujičiću

Autor mondo.ba

Stručni žiri 55. Kočićevog zbora, u ime Grada Banjaluke, u sastavu Ranko Risojević (predsjednik), Berislav Blagojević i Zlatko Jurić, donio je jednoglasnu odluku da ovogodišanju "Kočićevu nagradu" dodijeli pjesniku i piscu Nenadu Grujičiću za ukupno književno djelo.

 “Kočićeva nagrada” Nenadu Grujičiću Izvor: Željko Svitlica, mondo.ba

U obrazloženju žirija je navedeno da je pjesničko djelo Nenada Grujičića “raznovrsno i na visokom estetskom nivou”.

Od svoje prve knjige pjesama “Maternji jezik” (1978), Grujičić je objavio tridesetak knjiga poezije, ogleda, eseja, kritika, polemika, proze, jedan roman, dvije drame, veoma zapaženu antologiju srpske poezije, te antologiju srpskog krajiškog narodnog blaga “Ojkača”.

Možda će vas zanimati

“O tom djelu pisali si brojni književni kritičari i pjesnici naglašavajući životnost gotovo svake Grujičićeve knjige pjesama, u kojima se ukrštaju jezički nanosi i rana iskustva iz Krajine i Vojvodine. Grujičićev osjećaj za jezik povezuje dva prostora, krajiški Petra Kočića i vojvođanski Branka Radičevića, kome je posvetio više svojih radova. U teškim vremenima srpskog egzodusa, Grujičić je napisao nekoliko pjesama potresne, kočićevske snage. U temeljima pamćenja Nenada Grujičića su, pored ostalog, roditelji, njihov život i okolina, slike i zvuci svega onog što će se taložiti u mladoj duši i kasnije pretvoriti u poeziju. Nenad Grujičić vješto koristi sve pjesničke forme, od slobodnog stiha do strogog soneta (i drugih formi), koje je u više navrata spleo u vjence kakvih je malo u srpskoj poeziji”, ocijenio je žiri.

“Književno djelo Nenada Grujičića je u svakom pogledu na tragu onoga najboljeg u srpskoj književnosti od Petra Kočića do danas”, navedeno je u obrazloženju.

“Kočićeva nagrada”, koju čine diploma i novčani iznos, laureatu će biti uručena 29. avgusta na svečanoj akademiji u Banjaluci, u okviru kulturne manifestacije “Kočićev zbor”.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop