• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U NUB RS obilježen Evropski dan jezika (FOTO)

Autori mondo.ba Autori Siniša Stanić

U Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci RS u Banjaluci danas je nizom svečanosti i aktivnosti obilježen, po 13. put, Evropski dan jezika, evropskog plurilingvalizma i multikulturalnosti.

 U NUB RS obilježen Evropski dan jezika (FOTO) Izvor: Siniša Stanić, mondo.ba

Ove godine, zbog epidemije virusa korona, izostale su radionice za djecu, ali je organizovana onlajn radionica za profesore. Takođe, u holu biblioteke dodijeljene su nagrade za najbolje učeničke - literarne i likovne radove, održan je mini sajam škola jezika, a posjetoci su mogli da se oprobaju i u "memori" igri sa evropskim državama i njihovim obilježjima...

"Već 13. godinu Narodna i univerzitetska biblioteka RS učestvuje u obilježavanju Evropskog dana jezika. Slavimo multikulturalnost, različitost i podižemo svijest o potrebi poznavanja stranih jezika. Ove godine smo, na žalost, zbog pandemije bili primorani da naše aktivnosti svedemo na minimum i da se prilagodimo novim uslovima, pa smo dosta aktivnosti morali otkazati. Otkazali smo radionice za djecu, ali smo održali kontinuitet tako što smo organizovali radionicu za profesore, koju smo prebacili u virtuelni prostor. Na ovu radionicu se prijavilo više od 90 predavača, što iz osnovnih, što iz srednjih škola", rekla je za naš portal Aleksandra Stošić, stručni saradnik za srpski jezik i književnost u NUB RS.

Izvor: Aleksandra Stošić, promo

Na mini sajmu škola stranih jezika danas su se u holu biblioteke predstavile mnoge škole, a mađu njima i banjalučki Glossa - centar za njemački jezik, koji svoje podružnice ima širom BiH, ali i u Beču, Gracu...

"Naš fokus je u proučavanju njemačkog jezika za sve starosne grupe, a misija stvarnje kulturnih mostova i približavanje njemačke kulture ovom prostoru, ali i obrnuto. U zadnje vrijeme izuzetno je pojačano interesovanje za nastavu na daljinu, tj. za naše onlajn kurseve, s obzirom na cijelu situaciju uzrokovanu epidemijom korona virusa", rekao nam je Vladimir Radošević iz Glossa centra.

Program ovogodišnje manifestacije sadržavao je i dva konkursa za učenike osnovnih škola iz Banjaluke.

Na literarnom konkursu "Pričajmo istim jezikom" prvu nagradu je osvojila Emilija Đuričić, učenica VII4 razreda OŠ "Sveti Sava", drugu nagradu dobila je Jelena Brkić, učenica VII2 razreda OŠ "Georgi Stojkov Rakovski", a treću Ana Đukić, takođe iz OŠ "Georgi Stojkov Rakovski", učenica VII7 razreda.

Na likovnom konkursu pod nazivom "Simboli evropskih gradova" u kategoriji od 1. do 3. razreda prvu nagradu je osvojio Aleksej Perinović, učenik I3 razreda OŠ "Miloš Crnjanski" druga nagrada je pripala Jovani Đukić, učenici I3 razreda OŠ "Miloš Crnjanski", a treću nagradu osvojio je Filip Stošić, učenik II1 OŠ "Dositej Obradović".

Posebnu nagradu za talente, za ovaj uzrast, žiri je dodijelio Milanu Trebovcu, učeniku I3 OŠ "Miloš Crnjanski" i Nei Vatovec, učenici II1 OŠ "Dositej Obradović".

U okviru likovnog konkursa, u kategoriji od IV do VI razreda prvu nagradu je osvojila Tijana Popović, učenica VI3, OŠ "Miloš Crnjanski", a druga nagrada je pripala Nataši Bogićević, učenici IV1 razreda OŠ "Miloš Crnjanski".

U kategoriji od VII do IX razreda prvo mjesto osvojio je Marko Savić, učenik IX2 razreda, OŠ "Zmaj Jova Jovanović", druga nagrada je pripala Ani Maksimović, učenici IX2 razreda OŠ "Zmaj Jova Jovanović", a treća nagrada Sari Ćulum, učenici IX2 razreda, OŠ "Zmaj Jova Jovanović".

Posebne nagrade za talenat dodijeljene su Tajri Šerifović, učenici IX1 razreda OŠ "Zmaj Jova Jovanović" i Eleni Šušnjar, učenici IX5 razreda OŠ "Sveti Sava".

Nagrađeni učenici osvojili su besplatne godišnje članarine u NUB RS, kurseve stranih jezika i poklon pakete.

Možda će vas zanimati

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop