• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U Galeriji SANU otvorena izložba o Jovanu Dučiću

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

U Galeriji Srpske akademije nauka i umetnosti /SANU/ u Beogradu večeras je otvorena izložba o Jovanu Dučiću, kojom Akademija započinje obilježavanje 150 godina od rođenja ovog velikog srpskog pjesnika, člana SANU i diplomate.

 Izložba o Jovanu Dučiću u SANU Izvor: Jovanka Nikolić, Srna

Izložbu je otvorio predsjednik SANU Vladimir Kostić.

Ističući da je Dučić postao član SANU prije 90 godina, Kostić je podsjetio da SANU od 2015. godine posvećuje čitave godine pojedinim akademicima i ukazao da će Akademiji biti potrebno milenijum i po da obilježi sve u dugom redu akademika koji se neprekidno formira već gotovo 180 godina.

"U prethodnim godinama obilježavajući velikane nehotice smo učili ne samo o njima i njihovim stvaralačkim podvizima, već i o vremenima u kojima su živeli i menjali Srbiju. A vremena im nisu bila nimalo naklonjenija nego što su naša nama", ocijenio je Kostić.

On je ukazao da se ne usuđuje da pred mnogo pozvanijima govori o Jovanu Dučiću pjesniku i o njegovoj, kako je naveo, tragičnoj "životnoj traktoriji", koja se posthumno završila povratkom u Trebinje i Hercegovinu, koja ga je "pratila u stopu“.

Autor izložbe pod nazivom "Jovan Dučić: Traganje za novim", akademik Zlata Bojović istakla je da Dučić pripada redu najpoznatijih književnih stvaralaca nove srpske književnosti, u kojoj je ostavio dubok trag, a njegovo djelo izvršilo veliki uticaj na niz generacija srpskih pjesnika 20. vijeka.

Bojovićeva je istakla da je Dučić bio posvećen stvaranju i dosezanju savršenstva, a cijeli njegov život ispunjen iskušenjima i iskustvima, pri čemu je bezrezervno rodoljublje koje je "mnogo puta skupo plaćao" bilo jedno od simbola njegove ličnosti.

"Dučića i sve što je stvarao podjednako je za ceo život obeležila i njegova neprekinuta veza sa postojbinom, posebno sa rodnim Trebinjem u kojem je proveo samo rane godine života, do završetka osnovne škole, i sa korenima svoga roda", istakla je Bojovićeva.

Otvaranju izložbe prisustvovali su i gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić, vršilac dužnosti načelnika Odjeljenja za kulturu, porodicu, sport i obrazovanje Trebinja Slađana Skočajić, i članovi SANU, a među posjetiocima bili su i čuveni srpski slikar Milan Cile Marinković, kao i princ Filip Karađorđević i njegova supruga Danica.

Izvor: Jovanka Nikolić, Srna

Prisustvovali su i direktor Muzeja Hercegovine u Trebinju Ivana Grujić i direktor Narodne biblioteke Trebinje Milosava Supić Vuković, a izložbu su podržali Ministarstvo kulture i informisanja Srbije i grad Beograd.

Izložba se sastoji od osam cjelina, koje prate Dučića od rođenja, preko mnogobrojnih velikih puteva kojima se kretao, do kraja života i do "povratka" na vječni počinak u Trebinje.

Jedan od odjeljaka posvećen je Trebinju, pri čemu su izloženi vrijedni predmeti iz muzeja u Trebinju, koje je Dučić sakupljao i poklonio rodnom gradu, izložena je i bista Jovana Dučića koju je izradio Ivan Meštrović, kao i oko 150 originalnih dokumenata, fotografija, nota /partitura kompozicija na Dučićeve stihove/ i predmeta, kao i veliki broj reprodukovanih eksponata.

Veliki broj eksponata pozajmljen je iz muzeja i biblioteke u Trebinju, iz desetak drugih institucija, od kolekcionara.

Za potrebe izložbe snimljen je i film koji dočarava Dučićevo Trebinje i prikazuje se tokom cijelog trajanja izložbe, a posjetiocima su na raspolaganju i audio uređaji koji omogućuju slušanje snimaka Dučićeve poezije.

Izložba o Jovanu Dučiću u Galeriji SANU biće otvorena za posjetioce do 8. novembra.

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop