• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Banjalučanke" donijele zlato iz Španije

 vesna.jpg
Autor Vesna Kerkez

Ženski kamerni hor "Banjalučanke" iz Banjaluke osvojio je zlatnu medalju u kategoriji tradicionalne muzike na renomiranom Međunarodnom horskom takmičenju u Španiji.

 Hor Banjalučanke pobijedile u Španiji Izvor: Ženski kamerni hor "Banjalučanke"

Pod umjetničkim rukovodstvom kompozitora i dirigenta Mladena Matovića hor "Banjalučanke" nastupio je kao jedini predstavnik Republike Srpske i BiH na značajnom i licenciranom međunarodnom takmičenju, koje je u festivalskom i takmičarskom programu okupilo više od 30 horova iz 24 zemlje svijeta.

Sve horove je ocjenjivao internacionalni stručni žiri, sastavljen od uglednih svjetskih eksperata za horsku muziku iz Belgije, Španije, Njemačke, Turske i Letonije.

Možda će vas zanimati

Matović je istakao da je ponosan što su "Banjalučanke" na još jednom značajnom takmičenju zadržale kontinuitet kvalitetnih takmičarskih nastupa na internacionalnoj horskoj sceni, posebno imajući u vidu činjenicu da je u ovoj godini došlo do svojevrsne smjene generacija u ansamblu.

"Tako je prvi i osnovni cilj našeg učešća na takmičenju u Španiji predstavljao testiranje naših trenutnih izvođačkih mogućnosti i pripremu pred narednu i veoma zahtjevnu takmičarski sezonu", rekao je Matović.

Izvor: Ženski kamerni hor "Banjalučanke"

On je napomenuo i da je u kategoriji u kojoj su se takmičile "Banjalučanke" nastupilo najviše horova - Češka, Ekvador, Portugalija, Rumunija, Bolivija, Iran, te da je samim tim pobjeda još značajnija.

"Zahvaljujući dosadašnjim rezultatima Ženski kamerni hor `Banjalučanke` direktno se kvalifikovao u najviši rang takmičenja predstojeće Svjetske horske Olimpijade, koja će se početkom jula iduće godine održati u Južnoj Koreji", naveo je Matović.

Možda će vas zanimati

 Međunarodno horsko takmičenje u Španiji u organizaciji Svjetske horske asocijacije "Interkultur - Muzika mundi", počelo je 12. oktobra i završeno je danas u Barseloni i Kalelji.

U prethodnih 10 godina hor "Banjalučanke" je ostvario najznačajnije rezultate u svojoj istoriji, osvojivši zlatne medalje na takmičenjima u Lincu, Amsterdamu, Malti, Veneciji, Budimpešti, Barseloni, Magdeburgu, dva olimpijska srebra na horskim olimpijadama u Kini i SAD.

Zahvaljujući ovim rezultatima ženski kamerni hor "Banjalučanke" je uvršten na zvaničnu Rang listu pedeset najboljih kamernih horova svijeta Svjetske horske asocijacije.

(Srna)

Možda će vas zanimati

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Bbbb

Sve čestitke od srca...

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop