• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Više od 100 učesnika: U Banjaluci počeo drugi Pozorišni akademski festival

Autor Dušan Volaš

Pozorišni akademski festival (PAF) koji je okupio više od 100 učesnika otvoren je večeras u Narodnom pozorištu Republike Srpske u Banjaluci, takmičarskom predstavom "Staklena Menažerija", Fakulteta dramskih umjetnosti sa Cetinja.

 U Banjaluci počeo drugi Pozorišni akademski festival Izvor: Srna/Danijela Danojlić

Producent Festivala Sonja Đurić izjavila je Srni da je riječ o drugom izdanju PAF-a koji će ove godine biti središte pozorišne magije i susreta najtalentovanijih studenata dramskih i srodnih umjetnosti akademija i fakulteta iz regiona.

Đurićeva je istakla da je pristigao rekordan broj prijava, te da selekcija nije bila laka.

"LJubitelji pozorišne umjetnosti u našem gradu, za vrijeme festivala, imaće priliku da pogledaju šest takmičarskih, kao i jednu revijalnu predstavu", rekla je Đurićeva.

Prema njenim riječima, u nastavku takmičarskog programa očekuju se predstave "Nora - Lutkinakuća" (Akademija umjetnosti u Banjaluci), "Seks, laži i divlje guske" (Fakultet dramskih umetnosti u Beogradu), "LJubav i krivica" (Fakultet savremenih umetnosti u Beogradu), "Zeko, zeko" (Akademija umetnosti u Beogradu) i "Prljava" (Akademija umetnosti u Novom Sadu).

Ona je istakla da će u okviru pratećeg programa zainteresovani imati priliku da prisustvuju javnom čitanju dramskih tekstova studenata Dramaturgije banjalučke Akademije umjetnosti, kao i predavanju pozorišnog reditelja Božidara Đurovića, redovnog profesora na Fakultetu savremenih umetnosti u Beogradu.

"Na kraju, nakon dodjele nagrada i priznanja, biće odigrana predstava u čast nagrađenih, pantomimska monodrama Nikole Milakovića `Marso`, nakon čega će se desiti i `PAFterparti` na krovu Narodnog pozorišta Republike Sprske, na kojem će nastupiti di-džej Dušan Radusinović", naglasila je Đurićeva, koja je i asistent na Akademiji umjetnosti u Banjaluci.

Jovana Brnović koja je završila Osnovne studije na Fakultetu dramskih umjetnosti na Cetinju izrazila je zadovoljstvo što je danas u Banjaluci i što njen fakultet učestvuje na ovom festivalu.

"Kolege iz Banjaluke smo upoznali na jednom od festivala i tada su nam predložili da se prijavimo za PAF festival i srećni smo zbog toga", navela je Brnovićeva.

Milica Pejović sa Fakulteta dramskih umjetnosti na Cetinju naglasila je da su studenti banjalučke Akademije priredili fin doček.

"Što se tiče pozorišta u kojem igramo, ljudi su jako ljubazni i izašli su nam u susret i sve što je nedostajalo, oni su nam obezbijedili. Jako smo uzbuđeni što smo večeras odigrali `Staklenu Menažeriju` pred banjalučkom publikom", rekla je Pejovićeva.

Festival, koji organizuju banjalučka Akademija umjetnosti i Centar za vizuelnu umjetnost, trajaće do ponedjeljka, 3. jula, a ulaz na sve programske sadržaje je besplatan.

Partner ovogodišnjeg PAF-a je Narodno pozorište Republike Srpske, a pokrovitelji su Ministarstvo prosvjete i kulture Srpske i grad Banjaluka.

Sponzor festivala je kompanija "M:tel", a među sponzorima predstava je Zavod za udžbenike i nastavna sredstva.

Mondo/Srna

Možda će vas zanimati

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop