• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Predstavljena kultura i tradicija Zmijanja: Zborište "Kod Jablana" prepuno posjetilaca

Autor Dragana Božić

Mnoštvo zanimljivih sadržaja, radionica izrade Zmijanjskog veza, izložba nakita i fotografija, priprema tradiocionalnih jela samo je dio programa kojim su kultura i tradicija sa Zmijanja predstavljeni na zborištu „Kod Jablana“ u Stričićima.

 Kočićev zbor drugi dan Izvor: Grad Banjaluka

Zanimljivom programu pridružio se i gradonačelnik Draško Stanivuković, koji je i ove godine učestvovao u radionici Zmijanjskog veza, a potom zajedno sa kuharima pripremao tradicionalna jela sa ovog područja.

Kako je rekao, i ove godine se na zborištu kod Jablana upoznajemo sa tradicijom i kulturom sa Zmijanja.

"Radionica Zmijanjskog veza prilika je da se i naši najmlađi upoznaju sa tradicijom i običajima ovog kraja i savladaju tehnike izrade ovog autentičnog veza i veoma dragocjene kulturne baštine, čiju važnost potvrđuje i činjenica da se Zmijanjski vez nalazi i pod zaštitom UNESCO- a", istakao je gradonačelnik.

Dodao je da Zmijanjski vez u sebi čuva duh naroda sa ovog podneblja, zbog čega posebnu pažnju posvećujemo njegovom očuvanju.

"Osim Zmijanjskog veza današnji program bio je i prilika da se upoznamo i sa tradicionalnim jelima ovog kraja i načinima njihove pripreme, te da i na taj način promovišemo ono što mi kao narod jesmo. Svi veliki narodi sa velikom pažnjom čuvaju svoju kulturu, tradiciju i običaje, što je i obaveza našeg naroda, koji ima dugu istoriju, veliku tradiciju i kulturu", istakao je Stanivuković.

Kako je pojasnio gradska administracija u protekle tri godine posvetila veliku pažnju manifestaciji „Kočićev zbor“, te aktivno radila na unapređenju njegovog koncepta.

"Novim konceptom „Kočićevog zbora“ već drugu godinu za redom i u Stričićima organizujemo bogat i kvalitetan kulturno-umjetnički program u gradskom šatoru, s ciljem očuvanja kulture, tradicije i običaja sa Zmijanja, jer želimo da zmijanjski duh prenesemo i mlađim generacijama. S tim u vezi, uveli smo brojne novitete, rebrendirali „Kočićev zbor“ jer smatramo da ukoliko želimo sačuvati stari duh, istovremeno se moramo prilagođavati i modernom vremenu",  pojasnio je Stanivuković

Gradonačelnik je iskoristio priliku da se zahvali Humanitarnom udruženju žena „Duga“ i njihovim članicama, koje su izradile peškir sa motivima Zmijanjskog veza dug čak 31 metar i dale svoj veliki doprinos promociji ove izuzetno značajne kulturne baštine, ali i OŠ „Petar Kočić“, književnicima i svima koji promovišu duh Petra Kočića i njegovog rodnog Zmijanja.

"Svakako moram da dodam da me raduje što ovoj tradicionalnoj manifestaciji prisustvuje i veliki broj ljudi iz naše bratske Srbije, ali iz dijaspore jer kroz sve ove aktivnosti promovišemo Zmijanje. Svakako bogat program očekuje nas i sutra, te pozivam sve one da nam se pridruže i budu dio „58. Kočićevog zbora", zaljučio je gradonačelnik Banje Luke.

Podsjećamo, u 16.00 časova na zborištu u Stričićima biće održan prvi dio bodljavine bakova za nagradu „Jablan“.

Za kraj Dana slobode u Vijećnici Banskog dvora biće upriličeno književno veče pod nazivom „Kočićevo veče“ sa početkom u 20.00 časova.

Bogat program očekuje vas i sutra, 27. avgusta. Završnog trećeg dana ovogodišnjeg Kočićevog zbora – Dana otadžbine u Stričićima biće održan bogat kulturno-umjetnički program i obraćanje besjednika i dobitnika „Kočićeve nagrade“. Na zborištu će se nastaviti nadmetanje u narodnim vještinama i sportovima uz učešće padobranaca, kao i drugi dio bodljavine bakova, te dodjela nagrade „Jablan“.

Ovogodišnji „Kočićev zbor“ biće završen koncertom na tvrđavi Kastel, kada će od 20.30 časova nastupiti „One tri“. Ulaz na koncert biće slobodan.

BONUS VIDEO:

(Mondo)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop