• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Djela ruskih, kineskih i mađarskih kompozitora: U NPRS koncert "Serenada za saveznike"

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Gudački orkestar Narodnog pozorišta Republike Srpske održaće sutra u Banjaluci koncert pod nazivom "Serenada za saveznike", na kojem će biti izvođena djela kompozitora iz Mađarske, Kine i Rusije, ali i srpskih.

 Serenada za saveznike Izvor: NPRS

"Ovo je mjesec kada obilježavamo praznike i sjećamo se svih prijatelja i oslonaca, pa u to ime Narodno pozorište ovaj koncert poklanja Republici", saopšteno je iz Narodnog pozorišta Republike Srpske.

Stručni saradnik za odnose s javnošću Narodnog pozorišta Srpske Milena Knežić rekla je Srni da će na koncertu biti izvedena djela mađarskog kompozitora Đule Beliczaja, ruskog Antona Arenskog, kineskog Bao Juankajia, te Miroslava Štatkića.

"Na koncertu će biti izvođena njihova djela inspirisana folklorom njihovih zemalja i regiona pod dirigentskom palicom Dušana V. Uroševića", navela je Knežićeva i dodala da je ovo jedan od koncerata iz ciklusa "Serenada za...".

Biće izvedena Beliczajova "Serenada za gudače u de molu", Baovi "Kineski prizori i zvuci", od Arenskog "Varijacije na temu Čajkovskog", te od Štatkića "Metohijske skice".

Kao solisti će nastupiti Dejan Trkulja na klarinetu i Sonja Bobrek Savić na klaviru.

Beliczaj je važan kompozitor mađarske neonacionalne škole, u čijem se opusu na suptilan način prisutni elementi mađarskog folklora.

Bao je jedan od najpoznatijih kineskih kompozitora, poznat po svom ciklusu od 24 kompozicije pod nazivom "Kineski prizori i zvuci" i u njemu se muzikom predstavlja pastorala te drevne civilizacije.

Štatkić prema istom principu muzikom oslikava svoj rodni Prizren i sela podno Šar planine.

Arenski, ruski kompozitor koji veliča Petra Iljiča Čajkovskog, još je jedan rodoljub i kompozitor kojim će obilježiti ovaj koncert.

Početak koncerta zakazan je u 20.00 časova na Velikoj sceni Narodnog pozorišta.

(MONDO)

Povezano

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop