• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nakon uspješne opere "Karmen": U NPRS slijedi ciklus koncerata -Introdukcije

Autor Dragana Božić

Nakon uspješno izvedene opere „Karmen – jedna tragedija“, Simfonijski orkestar Narodnog pozorišta nastavlja sa svojim ciklusima koncerata.

 Ciklus koncerata u NPRS Introdukcije Izvor: Slaven Petković, mondo.ba

Sad već tradicionalni ciklus koncerata „Introdukcije“ u kojem se predstavljaju zaposleni instrumentalisti Simfonijskog orkestra NPRS-a biće održan 21. decembra (četvrtak) u 20 časova na Velikoj sceni NPRS-a.

Kao što je dirigent i umjetnički direktor Simfonijskog orkestra NPRS-a objasnio, „introdukcije“ će poslužiti da se upoznamo sa najvećim djelima kamerne muzike pisane za najrazličitije sastave.

Na koncertu će biti izvedena djela kompozitora čije stvaralaštvo danas objedinjujemo nazivom bečka klasična škola Ludviga van Betovena i Volfanga Amadeusa Mocarta, ali i djela Miroslava Miletića.

"Za Ludviga van Betovena je možda najtačnije reći da je njegovo stvaralaštvo most koji spaja epohe klasicizma i romantizma u muzici. Sonata za hornu i klavir opus 17 naručena je za koncert tada čuvenog horniste Đovanija Punta, na kojem je sam kompozitor svirao klavir. Izvođenje je doživjelo veliki uspjeh, a samo djelo ne odiše revolucionarnim muzičkim idejama, ali je primjer Betovenove fantastične vještine, profesionalnosti", saopšteno je iz NPRS.

Izvor: NPRS

Navode i da je interpretacija kompozicija Volfganga Amadeusa Mocarta vjerovatno za svakog muzičara izazov i izvor radosti.

"Naime, izvođenje muzike tako delikatne, u kojoj svaka nota odzvanja smislom i ljepotom, lako otkriva nesavršenosti izvođača, a opet, nudi mu priliku da se i sam približi izvoru sa kojeg je ta čistota potekla. Na kraju koncerta ćemo slušati kompozicije kompozitora Miroslava Miletića koji koristi formu skerca, dakle standardnu muzičku formu, da izrazi moderne muzičke ideje, uz to koristeći narodne motive i napjeve", rekli su Narodnom pozorištu RS.

Koncert će izvesti: Mirko Marić (horna), Jelena Lazić (klavir), Mina Đekić (violina) i Rade Živanović (violina).

(Mondo)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop