• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

“Pučini – između ljubavi i smrti”: Počinje nova koncertna sezona u NPRS

 vesna.jpg
Autor Vesna Kerkez

Koncertom "Pučini – između ljubavi i smrti", 17. septembra 2023. godine, na Velikoj sceni Narodnog pozorišta Republike Srpske u 20 časova biće izveden omaž velikom italijanskom kompozitoru Đakomu Pučiniju.

 Koncert u NPRS Pučini Izvor: NPRS

Arije, duete, kvartete iz „Toske“, „Boema“, „Đani Skiki“, „Edgara“ i „Madam Baterflaj“ izvešće Albina Smajlović Tomić (sopran), Ivana Milinčić (sopran), Mladen Prodan (tenor) i Aleksandar Dragojević (bariton) uz Kamerni orkestar Narodnog pozorišta Republike Srpske. Koncertom diriguje Dušan Vere Urošević.

Djela Pučinija neizostavna su na repertoarima svih operskih kuća svijeta.

Koncert „Pučini – između ljubavi i smrti“ mapiraće Narodno pozorište Republike Srpske na listu kuća koje veličaju ime ovog kompozitora, ali i kuću koja radi na razvijanju muzičke scene u Republici Srpskoj.

Koncert je nazvan „Između ljubavi i smrti“ jer su sve Pučinijeve kompozicije prožete tugom, koja počinje još od ranog djetinjstva. Otac mu je umro još kad je Pučini imao pet godin i tuga postaje sastavni dio njegovog odrastanja. Ali i svi likovi iz njegovih opera, poput Toske i Marija, Mimi i Rodolfa, veliki su ljubavni tragičari. Poslije velike ljubavi dolazi najčešće pompezna smrt, opravdana i oslobađajuća.

Pisanjem opere „Turandot“, Pučini je zamislio da ovim djelom kruniše svoje opersko stvaralaštvo i napravi veliki spektakl. Napisao je samo dva čina i bolest ga je zaustavila. „Turandot“ završavaju njegovi prijatelji i ova opera postaje neizostavni dio operskog repertoara.

(MONDO)

Možda će vas zanimati

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop