• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kraj sezone u Narodnom pozorištu RS: Od žirija nagrade, od 44.000 gledalaca aplauz

Autor Dragana Božić

Narodno pozorište Republike Srpske je predstavom „Stranci u noći“, 22. juna, spustilo svoje zavjese za ovu sezonu, a u srijedu, 5. jula, završilo je i festivalsku sezonu sa predstavom „Gospođica“ na Pozorišnim /kazališnim igrama BiH u Jajcu.

 fotka 44000 hvala.jpg Izvor: NPRS

Od septembra 2022. godine, kada je počela pozorišna sezona, izvedeno je 146 predstava na matičnoj sceni, a Narodno pozorište RS ugostio je i 16 ansambala. Uspješno je realizovano čak šest premijera, od kojih je opereta „Bastijen i Bastijena“ odlično prihvaćena od strane mlađe publike.

Predstava „Gospođica“, koja je premijerno izvedena na Dan pozorišta Republike Srpske 18. oktobra, bila je sjajan početak sezone i već je počela svoj uspješan festivalski život koji će se nastaviti i u sljedećoj sezoni. Premijera predstave „Lice“ produžila je aktivan život Scene „Petar Kočić“, a za premijeru Čehovljevog „Ivanova“ angažovana su nova, mlada lica koja su osvježila ansambl Narodnog pozorišta Republike Srpske u protekloj sezoni.

Koprodukcija Narodnog pozorišta u Beogradu i Narodnog pozorišta Republike Srpske iznjedrila je premijeru „Urnebesna tragedija“ čime je uspješno ozvaničena saradnja između ove dvije pozorišne kuće, potpisana 2022. godine. Kako u Narodnom pozorištu Republike Srpske, predstava „Urnebesna tragedija“ je imala svoju premijeru i u Narodnom pozorištu u Beogradu, kao i izvođenja pred punim salama jednog i drugog pozorišta. Još jedna koprodukcija je imala svoj pečat u vidu premijere. Naime, koprodukcijom Gradskog pozorišta „Semberija“ iz Bijeljine i NPRS-a predstava „Hasanaginica“ bila je premijerno izvedena u oba pozorišta. Sve premijere su naišle na dobar odziv publike, kao i ostale predstave na repertoaru, te se Narodno pozorište Republike Srpske može pohvaliti sa ukupno 44 000 posjetilaca u ovoj sezoni".

"Gostovali smo u mnogim pozorištima i na mnogim festivalima u regionu, od Gradiške, Mostara, Jajca, Prijedora, Zenice, Sombora, Vranja, Zaječara, Beograda, kao i na Sterijinom pozorju u Novom Sadu. Naši glumci su nagrađivani aplauzima i priznanjima. Predstava „Hrkači“ je i ove sezone imala posebne simpatije i nagrade kao i u proteklim sezonama. Na festivalu Dani komedije u Bijeljini je osvojila nagradu za najbolju predstavu Festivala, a Nikolina Friganović nagradu za najbolju glumicu. Posebno smo ponosni na „Gospođicu“ koja je ovjenčana nagradama za najbolju predstavu na festivalima u Gradišci i u Jajcu, a našoj prvakinji Slađani Zrnić su, takođe na oba festivala, dodijeljene nagrade za najbolje glumačko ostvarenje. Tu su i nagrade za kompoziciju, takođe za predstavu „Gospođica“, za scenografiju nagradu je dobila Dragana Purković Macan, kao i nagrada za najboljeg glumca na Međunarodnom festivalu malih scena u Istočnom Sarajevu, koja je uručena Željku Erkiću", saopštilo je pozorište RS.

Navode da su posebno ponosni na rad Simfonijskog orkestra NPRS-a jer su u ovoj sezoni imali i plodonosne koncerte, tri koncerta na matičnoj sceni i gostovanja u Novom Sadu, na manifestaciji „Dani Srpske u Srbiji“, i u Mostaru na „Šantićevim danima“. Sa Kamernim orkestrom NPRS-a i gostima otvorili su XXV Teatar fest „Petar Kočić“ uz prateći program svake večeri, a ovaj pozorišni događaj posjetilo je 1 800 gledalaca.

U martu tekuće godine potpisan je sporazum o saradnji između Nacionalnog dramskog pozorišta iz Rusije (Aleksandrinskog teatra) i Narodnog pozorišta Republike Srpske, gdje su potpisnici sporazuma Sergej Vitaljevič Jemeljanov, direktor Aleksandrinskog teatra i direktorka Narodnog pozorišta Republike Srpske, Dijana Grbić, izrazili zajedničke želje da u okviru svojih aktivnosti razvijaju saradnju u oblasti kulture i umjetnosti.

Kraj sezone nosi još jednu koprodukciju, i to sa Pozorištem u Kopru (Gledališče Koper/Teatro di Capodistria), a rad na predstavi „Romeo i Julija“ Vilijama Šekspira počeo je krajem juna. Premijerom te predstave Narodno pozorište Republike Srpske će na svoj rođendan, 18. oktobra, početi novu, 94. sezonu po redu.

(Mondo)

Možda će vas zanimati


Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop