• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Četiri nagrade za NPRS: Trijumf "Gospođice" na festivalu u Nišu

Autor Dragana Božić

Narodno pozorište Republike Srpske sa niškog festivala vraća se sa čak četiri nagrade.

 DRA0239 Jajce GOSPOĐICA.jpg Izvor: NPRS/Dejan Rakita

Narodno pozorište Republike Srpske sa predstavom „Gospođica“ pobjednik je festivala „Teatar na raskršću“ održanog u Nišu.

Predstava „Gospođica“ proglašena je za najbolju predstavu, a stručni žiri, u obrazloženju svoje odluke, naveo je da je „kruna i možda najjači cjelokupni utisak ove selekcije definitivno izvedba predstave 'Gospođica' NPRS-a, koja svojom posvećenom kolektivnom igrom i sa iskreno i darovito donesenim likovima, na čist i umjetnički način podsjeća zbog čega tradicionalni teatar nije prolazna kategorija, čime zasluženo odnose Nagradu za najbolju predstavu u cjelini“.

Nakon odgledanih šest predstava, stručni žiri donio je odluku da Specijalnu nagradu za dramatizaciju romana „Gospođica“ Ive Andrića, dodijeli Vanji Ejdus, za istoimenu predstavu u izvođenju Narodnog pozorišta Republike Srpske, uz obrazloženje da je „vještim narativom i pažljivo odabranim dramskim punktovima uspjela da donese savremenu i tačnu adaptaciju, koja korespondira sa današnjim vremenom i publikom“.

Nagradu za scenski pokret žiri je dodijelio Emiru Fejziću u predstavi „Gospođica“ napisavši da „kreativno osmišljenim sredstvima scenskog pokreta, on doprinosi da narativ, protok vremena i rediteljski rezovi dobiju fluentnost koja donosi jasnu priču, te tok radnje potcrtava na originalan i jasan način“.

Slađana Zrnić, prvakinja drame NPRS-a, odnijela je još jednu nagradu za ulogu „Gospođice“, jer je stručni žiri smatrao da je Zrnićeva zaslužila Nagradu za najbolju žensku ulogu na Festivalu. Ona svojom vještom, karakternom i uvjerljivom glumom donosi lik Rajke Radaković, čija tragična sudbina nikoga ne ostavlja ravnodušnim.

Stručni žiri festivala „Teatar na raskršću“ radio je u sastavu: predsjednik Vasil Vasilev, reditelj i upravnik Nacionalnog teatra „Ivan Vazov“ u Sofiji (Bugarska), prof. dr Nenad Novaković, ekspert za elektronske medije i menadžment u kulturi (BiH), Irena Šarović, balerina, koreografkinja i diplomirana dramaturškinja (Srbija), dr Milica Bajić Đurov, scenografkinja i kostimografkinja (Srbija) i Dušan Kovačević, glumac i producent (Crna Gora).

Večeras će u Nišu, na svečanom zatvaranju četvrtog Festivala „Teatar na raskršću“, biti uručena priznanja nagrađenima.

"Čestitamo svim nagrađenima, zahvaljujemo niškoj publici i žiriju i ponosno nastavljamo dalje", poručili su iz Narodnog pozorišta RS.

(Mondo)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop