• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Narodno pozorište RS učvršćuje saradnju: Naredne godine moguće gostovanje nacionalnog teatra Srpske u Rusiji

Autor Dragana Božić

Direktorica Narodnog pozorišta Republike Srpske Dijana Grbić boravila je u višednevnoj posjeti Rusiji, tokom koje je naglašen značaj učvršćivanja saradnje u oblasti kulture između Srpske, Rusije, ali i Jermenije.

 NPRS sarađuje sa ruskim pozorištima Izvor: NPRS

Grbićeva je u posjeti boravila na poziv jednog od najstarijih i jedinog nacionalnog dramskog pozorišta Rusije - Aleksandrinskog teatra iz Sankt Peterburga, a u okviru međunarodne konferencije "Razvoj maternjeg jezika kao elementa kulturnog identiteta uspješne svjetske prakse".

Iz Narodnog pozorišta Republike Srpske navode da se u narednoj godini može očekivati gostovanje nacionalnog teatra Srpske u Rusiji, ali i u Jerevanu, što predstavlja dodatni vid promocije kulturnih dostignuća Republike Srpske van granica regiona.

Izvor: NPRS

Grbićeva je tokom posjete iskoristila priliku da se upozna i o radu filijale Aleksandrinskog teatra u Pskovu, saopšteno je iz Narodnog pozorišta Srpske.

U saopštenju je istaknuto da je konferencija "Razvoj maternjeg jezika kao elementa kulturnog identiteta uspješne svjetske prakse" bila idealna prilika za razmjenu iskustava i sa drugim pozorištima iz Rusije, ali i nacionalnim teatrom Jermenije iz Jerevana, a na taj način je dodatno naglašen značaj povezivanja kulturne diplomatije kroz edukaciju pozorišnih radnika i studenata Akademije umjetnosti Banjaluka (AUBL).

Izvor: NPRS

"To je, jednim dijelom, i realizovano u okviru postojeće saradnje sa Aleksandrinskim teatrom i Nacionalne pozorišne škole u organizaciji ove pozorišne kuće i Ruskog državnog instituta scenskih umjetnosti, ali i razmjenu kulturnih programa ovih pozorišta kroz gostovanja", navedeno je u saopštenju. 

(Srna/Mondo)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop