• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Poklon Republici": Koncert banjalučkog Univerziteta obilježava kraj nastave i Svjetski dan muzike (FOTO)

Autor Dragana Božić

U Banjaluci je u toku godišnji koncert banjalučkog Univerziteta pod nazivom "Poklon Republici".

 Koncert Poklon Republici Izvor: Mondo/Slaven Petković

Koncertu, na kojem je nastupilo oko 80 izvođača, prisustvovali su predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, ministar za naučnotehnološki razvoj i visoko obrazovanje Željko Budimir, rektor Univerziteta u Banjaluci Radoslav Gajanin, predstavnici akademske zajednice, kao i brojni građani.

Izvođači iz Simfonijskog orkestra Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci i simfonijskog orkestra Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada izvodili su muziku iz domaćih i stranih filmova.

Posebno iznenađenje bio je zajednički nastup simfonijskog orkestra sa poznatim di džejem iz Banjaluke Mladenom Tomićem, koji ima svjetsku karijeru.

Koncertom, koji je održan na platou Filozofskog fakulteta u univerzitetskom gradu, dirigovali su Branka Radošević Mitrović, Dušan V. Urošević i Mikica Jevtić.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je večeras uoči godišnjeg koncerta banjalučkog Univerziteta pod nazivom "Poklon Republici" da je važno da se mladi snažno identifikuju sa Srpskom, jer to garantuje budućnost.

"Ovo je divno veče muzike koje je posvećeno Republici Srpskoj. Svi ljudi, uključujući i akademsku zajednicu veoma su privrženi Srpskoj, a to na najbolji način pokazuje i organizacija ovog koncerta", rekao je Dodik novinarima u Banjaluci uoči koncerta.

Dodik je istakao da Univerzitet u Banjaluci ostvaruje svoju važnu društvenu i akademsku ulogu.

"Želim da zahvalim svima koji su doprinijeli tome da snaga Univerziteta u Banjaluci, jednako kao i Univerziteta u Istočnom Sarajevu, raste u posljednim godinama. To je ono za šta se borimo svi zajedno", poručio je Dodik.

On je naglasio da stvaranjem dobrih uslova za studiranje i dizanjem svijesti o značaju Univerziteta svi zajedno doprinose tome da se ojača povjerenje u obrazovanje, znanje i institucije.

"Želim da čestitam rektoru Radoslavu Gajaninu i njegovom timu koji predano radi na tome da održi autoritet Univerziteta, ne samo u obrazovnom, nego i u društveno-političkom smislu", rekao je Dodik.

On je istakao da je za Kabinet predsjednika, koji je generalni pokrovitelj večerašnjeg koncerta, primarna podrška mladima koji su budućnost Republike Srpske.

"Identifikacija mladih ljudi u ovoj fazi obrazovanja sa Republikom Srpskom mora biti snažna. Ukoliko to uspijemo, možemo da garantujemo i budućnost. Srpska je voljena, željena, slavi se i obilježava u svakom trenutku na najbolji način", rekao je Dodik.

Predsjednik Srpske je naglasio da je zadovoljan da patriotizam mlađe generacije raste i da je malo jači nego kod onih koji su još zaraženi jugoslovenstvom koji se pokazao ko neuspješan koncept.

"Patriotizam i pripadništvo naciji je jedina dugoročna održiva koncepcije za život jedne društvene zajednice. Naravno, mi težimo da vaspitamo mlade ljude da ne mrze druge, ali i da poštuju svoje. To je nešto što mora da ostane dominantno u svemu", rekao je Dodik.

On je ukazao da je liberalistička propala koncepcija u svijetu trebala da pretvori sve u amorfne pojedince da ne bi znali ništa drugo osim nekih svojih fizičkih i fizioloških potreba.

"Ipak, Republika Srpska ostaje na poziciji izgradnje tradicionalnog društva zasnovanog na porodici i na činjenici da upravo takvo okupljanje u okviru tih vrijednosti može garantovati ovdje stabilan život", rekao je Dodik.

(Srna/Mondo)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop