• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Prilika za edukaciju i zabavu: "Škola arheologije – Kastel 2025" u Banjaluci

Autor Nikolina Damjanić

"Škola arheologije - Kastel 2025" odrtžaće se od 28. oktobra do 01. novembra, 2025. godine.

 Škola arheologije Muzej RS Izvor: Muzej RS

Projekat realizuje Muzej Republike Srpske u saradnji sa Društvom arheologa Republike Srpske, Filozofskim fakultetom Univerziteta u Banjoj Luci i Filozofskim fakultetom Univerziteta Istočno Sarajevo, te uz saglasnost Republičkog zavoda za zaštitu kulturno – istorijskog i prirodnog nasljeđa Republike Srpske.

Projekat su sufinansirali Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske i Grad Banja Luka.

Ove godine predviđen nastavak radova na lokalitetu Kastel na lokaciji Dvorište II te niz predavanja iz oblasti arheologije u Muzeju Republike Srpske. Prema programu, svakog radnog dana od 08 do 15 časova radiće se na terenu, dok su predavanja za javnost predviđena od 19 časova u Muzeju Republike Srpske.

"Društvo arheologa Republike Srpske je dobrovoljna društvena, stručna i naučna organizacija arheologa, udruženih radi ostvarivanja zajedničkih ciljeva i zadataka iz oblasti arheologije i kulturnog nasljeđa. Društvo već nekoliko godina aktivno djeluje na teritoriji Republike Srpske", saopšteno je iz Muzeja RS.

Projekat „Škola arheologije - Kastel 2024“ predstavlja nastavak aktivnosti na lokalitetu Kastel kojima se promoviše arheologija kao nauka, edukuju se studenti ali i srednjoškolci, osnovnoškolci, čak i predškolci, kao građani svih generacija zainteresovani za arheologiju i kulturno nasljeđe, dok sam lokalitet Kastel dobija veću vidljivost kao arheološko – istorijski lokalitet, i kao turistička destinacija.

"Ove godine planiran je nastavak arheoloških iskopavanja u formi škole arheologije. Na lokalitetu Kastel vršiće se istraživanja i edukacija studenata, a svi dobijeni rezultati koristiće se u naučne i stručne svrhe.Škola arheologije na Kastelu doprinosi i razvoju turističke ponude", naveli su iz Muzeja.

Pored praktičnog rada na terenu, u popodnevnim časovima u Muzeju Republike Srpske organizovana su predavanja stručnjaka iz različitih oblasti arheologije i muzeologije. Predavanja su otvorena za javnost i kao i proteklih godina, očekuje se veliki interes građana.

Svake godine u dogovoru sa osnovnim školama, đaci od prvog do petog razreda posjećuju iskopavanja i upoznaju se sa radom arheologa na terenu, kao i o tome koliko je važno da se kao pojedinci brinemo o kulturnom nasljeđu.

Sve aktivnosti rada Udruženja su u skladu sa Strategijom razvoja kulture 2017 – 2022 a biće usklađene i sa Strategijom 2023 - 2030 (dokument u izradi) i to kroz uspostavljanje boljih odnosa između visokoobrazovanih i kulturnih ustanova i fokusiranje na razvoj mladih, budućih stručnjaka, njihovim uključivanjem u aktivnosti ustanova kulture kroz praktičan rad. Važan segment je i promocija zanimanja koja su deficitarna (arheologa ima 17 u cijeloj Republici Srpskoj).

Na isti način se razvija i naučno-istraživačkog rad u oblasti kulture i umjetnosti i zaštite kulturnog nasljeđa.

(MONDO)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop