• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U Muzeju RS otvorena izložba "Sretenjski ustav"

Autor Nikolina Damjanić

U Muzeju Republike Srpske u Banjaluci večeras je svečano otvorena izložba "Sretenjski ustav" na kojoj je prikazan jedan od najznačajnijih dokumenata u srpskoj istoriji.

 Srn2023-10-19_2113880_1.jpg Izvor: Drako Šavija/Srna

Izložbu je otvorila pomoćnik ministra prosvjete i kulture Republike Srpske Tanja Đaković, koja je istakla da je Sretenjski ustav prekretnica u političkom i pravnom razvoju Srbije.

Ona je rekla da je Sretenjski ustav jedan od prvih modernih ustava na ovom području.

"Svjesni smo činjenice da se istorija ponavlja na ovim prostorima i da sve što se nekad dešavalo, naš narod proživljava i danas. Kao što je Sretenjski ustav smetao velikim svjetskim silama koje nisu mogle da podnesu da Srbija ima moderan ustav, isto tako danas na ovim prostorima imamo činjenicu da sve ono što naš narod pokuša da uradi, a što bi bilo dobro za život na ovom području, velike sile imaju namjeru da ili spriječe ili nameću svoje odluke i miješaju se u unutrašnja pitanja", rekla je Đakovićeva Srni.

Ona je naglasila da je izložba i podsjetnik na istorijska dešavanja srpskog naroda koja trebaju da budu nauk za sadašnjost i budućnost.

Direktor Muzeja Republike Srpske Davor Strika rekao je da je izložba realizovana u saradnji sa Pedagoškim muzejom u Beogradu, koji je autor izložbe, te da imaju odličnu saradnju sa centrima kulture Srbije.

"Izložba je specifična jer govori o pravnom aktu iz 1835. godine koji je Srbiju tada svrstao u red progresivnih evropskih zemalja. Sretenjski ustav je bio napisan od naših intelektualaca po svim najvišim pravnim, demokratskim i političkim standardim tog vremena", objasnio je Strika.

On je naglasio da je Sretenjski ustav aktuelan i danas jer se mogu praviti paralele tog vremena sa sadašnjim.

"Sretenjski ustav postojao je 55 dana, nakon čega su ga poništile velike sile, među kojima je prednjačilo tadašnje Otomansko carstvo koje nije dozvolilo da jedna mala Srbija bude nosilac slobodarskih i progresivnih ideja. Upravo zato smatramo da građani Srpske treba da vide ovu izložbu i na koji način je potrebno braniti ustav i biti patriota", rekao je Strika.

On je istakao da i danas određeni svjetski moćnici i velike imperijalne države pokušavaju da nametnu svoje viđenje svijeta i Srbima, Republici Srpskoj i Srbiji nametnu ustave i zakone.

Koautor izložbe Filip Cvetković iz Pedagoškog muzeja u Beogradu rekao je da izložba obuhvata 18 reprodukcija velikog formata na kojima je prikazan Sretenjski ustav.

"Na izložbi se mogu pročitati svi članovi Sretenjskog ustava. Cilj nam je prikazati mladom naraštaju sve istorijske činjenice koje čine našu istoriju, koja je i te kako bogata", rekao je Cvetković.

(Srna/MONDO)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop