Pročitajte gdje bi trebalo da čuvate novčić iz božićne česnice!
Prema tradiciji, česnica je poseban okrugli hljeb koji domaćice mijese rano na Božić, prije izlaska sunca. Priprema se od bijelog brašna, vode i masti, bez kvasca, a tijesto se razvlači u neparan broj tankih listova. U hljeb se ubacuje metalni novčić, koji se simbolično skriva u tijestu, tako da niko ne zna gdje se nalazi.
Česnica se priprema s pažnjom i posebnim ritualima. U nekim krajevima, domaćice nose svečanu odjeću tokom pripreme, dok se u prošlosti u Vojvodini ovaj čin pratio pjevanjem božićnih pjesama. Kada je gotova, česnica se okreće tri puta u smjeru kazaljke na satu prije nego što je porodica razlomi. Vjeruje se da će onaj ko pronađe novčić u svom dijelu hljeba, imati sreće i uspjeha tokom cijele godine. Ako novčić ostane u dijelu namijenjenom za "kuću", smatra se da će cijela porodica uživati u blagostanju.
Pored novčića, u česnicu se često stavljaju i drugi simbolični predmeti, poput parčeta badnjaka za zdravlje i plodnost, drena ili zrna pšenice za blagostanje domaćinstva. Na nekim mjestima dodaju se i zrna kukuruza, pasulja ili ovsa. U Vojvodini, česnica ima poseban oblik i često se pravi kao slatki kolač sa korama sličnim gibanicama, premazanim nadjevom od meda, šećera i oraha. Novčić se ovdje stavlja između slojeva kora, a kolač se ne lomi, već siječe na komade i dijeli ukućanima.
Postoji i zanimljiv običaj da onaj ko pronađe novčić, može da odluči da ga "proda" nekome, simbolično prepuštajući sreću. Ipak, većina ljudi radije čuva novčić. U prošlosti, novčić se lijepio za plafon kako bi "čuvao kuću", ali taj običaj se danas rijetko praktikuje. Danas najčešće oni koji su bili srećne ruke, čuvaju paru u novčaniku ili negdje na sigurnom, kako bi ih uvijek pratila sreća.
(MONDO)