• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zmijanski vez na Uneskovoj listi svjetske baštine

Autori mondo.ba Autori SRNA

Vez žena sa Manjače uvršten je na listu na kojoj se već nalaze argentinski tango, francuska kuhinja, španski flamenko, portugalski fado, tursko pozorište sjenki, meksička proslava Dana mrtvih, japansko pozorište Kabuki...

Na devetoj sjednici Međuvladinog komiteta Uneska za zaštitu nematerijalne kulturne baštine "Zmijanjski vez" je zvanično uvršten na reprezentativnu listu nematerijalne svjetske baštine Uneska.

Prijedlog i kandidaturu "Zmijanjskog veza" za reprezentativnu listu Uneska nematerijalnog kulturnog nasljeđa od značaja za čovječanstvo pripremao je Muzej Republike Srpske u periodu od 2011. do 2013. godine.

"Zmijanjski vez" je prvo kandidovano nematerijalno dobro iz Republike Srpske i BiH.

Od sredine 19. vijeka do danas "Zmijanjski vez" je zadržao svoju ornamentalnu formu, specifične je izrade, tamno-plave boje i uvijek se određene tehnike koriste u njegovoj izradi.

Ovaj vez je specifična tehnika koju su praktikovale žene na Zmijanju, oblasti na području planine Manjače pored Banjaluke, za ukrašavanje ženske odjeće i domaćinstva, uključujući vjenčanice, marame, haljine i posteljine.

Reprezentativna lista Uneska služi da podigne svijest o očuvanju kulturnog nasljeđa i omogući prepoznavanje različitih kultura i tradicija širom svijeta.

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Boro Tešić iz Lepenice kod Kiseljaka sarajevskog

Obradovan sam ,zaista svako priznanje onim dobrim i pametnim ljudima koji su radili i trudili se,da ZMIJANSKI VEZ ,bude uvršten na Uneskovu listu svjetske bastine.Pripada svaka čast i poklonjenje vrijednim rukama naše srpske majke.Tako će naše bogato nasleđe biti sačuvano,neće moći biti svojatano. Bogu hvala,što je tako i kad je tako.

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop