• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Varijacije" mlade Banjalučanke u Kolarcu

Autori mondo.ba Autori Dragana Božić

Banjalučka slikarka Jana Kuvalja predstavila se sinoć beogradskoj publici izložbom pod nazivom "Varijacije" u galeriji Zadužbine "Ilije Kolarca".

Kuvalja je istakla kako joj je velika čast što izlaže svoja djela u galeriji kao što je “Kolarac” i da je zadovoljna posjetom.

“Izložba u “Kolarcu znači mnogo, pogotovo za nekog ko je tek završio fakultet. Od nekih sto ljudi koji su se prijavili na njihov konkurs, prošlo je nas 11, tako je to za mene veliki uspjeh. Otvaranje izložbe je proteklo jako lijepo i posjećenost je bila veoma dobra, što se negdje i očekivalo jer je taj prostor u centru grada, tako da su i mnogi prolaznici ušli i pogledali izložbu”, rekla je za MONDO Jana Kuvalja.

Mlada slikarka je istakla kako je izloženo 12 slika većeg formata, koje su rađene tehnikom ulje, na platnu na temu “Varijacije”, a nastale su u posljednjih godinu dana.

“Sve su apstraktne slike koje u suštini ukazuju određene likovne forme tj. prikazuju šta se sve može uraditi sa bojom i površinom bez toga da se upliće naš fizički svijet. Jedini oblici koji se pojavljuju na slikama su linije i kvadrati, a postavka izložbe u galeriji je urađena tako da se treba stvoriti utisak jednog drugog smirujućeg svijeta od svega onoga van galerije, odnosno jednog prijatnog prostora za kontemplaciju i mislim da smo to i uspjeli da uradimo”, kaže Jana.

Jana Kuvalja

je rođena 1990. godine u Banjaluci, diplomirala je na Fakultetu likovnih umjetnosti u Beogradu, a član je Udruženja likovnih umjetnika Srbije.

Slikarstvo je, kako kaže, bio njen životni put, a njena prva ulja na platnu nastala su kad je imala samo 12 godina.

“Crtam od malena, nekako sam shvatila da je to nešto u čemu se pronalazim i nešto u čemu smatram da sam najbolja, tako da sam samo slijedila taj put. Bio je to dug proces, pa se podrazumijevalo da to i studiram”, kaže ona i dodaje da je na studije u Beograd otišla jer joj se ukazala prilika.

“Imala sam priliku da studiram van svog grada, i to sam i uradila, prvenstveno zbog iskustva, samostalnog života”.

Pitali smo je i može li se danas živjeti od umjetnosti.

“Po ljudima oko mene, koji su stariji i iskusniji, smatram da može, ali samo onaj ko predano radi, kako na slikama tako i na sebi. Ako to shvatite ozbiljno, onda može da se živi nekim normalnim životom”, istakla je Kuvalja.

Ova Banjalučanka je do sada imala četiri samostalne izložbe, učestvovala je na više grupnih izložbi, a banjalučki zaljubljenici u umjetnost će imati priliku da Janine slike vide u Banskom dvoru već ove godine.

“U trenutnom smo procesu dogovaranja termina za izložbu u Banskom dvoru, i trebala bi biti postavljena ove godine, a u subotu imam jednu grupnu izložbu u Sarajevu u “Kriterionu”."

Janine “Varijacije” u “Kolarcu” će biti postavljene do 20. februara.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop