• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

2016: Otišo je svak ko valja...

Autori mondo.ba Autori Siniša Stanić

Ove godine napustio nas je šokantan broj poznatih i slavnih glumaca, pjevača, sportista... Red je da ih se prisjetimo.

 2016: Otišo je svak ko valja... Izvor: MONDO kolaž/YouTube screenshot

Uoči samog ulaska u ovu godinu, 29. decembra 2015, preminuo je "izumitelj" hevi metala Lemi Kilmister (70), lider nevjerovatnih Motorhead. Lemi kao da je "izbaksuzirao" crni niz koji je uslijedio...

Nakon njega, nismo morali dugo da čekamo. Već 10. januara cijeli svijet je zanijemio - u 69. godini napustio nas je Dejvid Bouvi, legendarni pjevač, tekstopisac i slikar, kultni lik glem-rok scene. Njegov posljednji album "Blackstar" izašao je samo dva dana ranije, 8. januara!



18. januara na onaj svijet preselio se američki muzičar Glen Fraj (67), jedan od osnivača grupe Eagles, koja će ostati upamćena po ogromnom hitu iz 1976. godine "Hotel California".

26. januara u 53. godini preminuo je Kolin Vernkomb, koji je nastupao pod imenom Black, i koji će ostati upamćen po vanvremenskoj pjesmi "Wonderful Life". Isti dan umro je glumac Ejb Vigoda, koji je igrao mafijaša Sala Tesia u "Kumu". Vigoda je preminuo u 95. godini od starosti, u kući svoje ćerke u Nju Džerziju.

Crni niz nastavio se odlaskom osnivača kultnih Jefferson Airplane - Pola Kantnera, koji je preminuo 28. januara u 75. godini, dok nas je 15. februara napustio u 98. godini glumac Džordž Gejns, poznat po ulozi kapetana Lasarda u urnebesnoj komediji "Policijska akademija".

Već 19. februara svijet je doživio novi šok - u 84. godini umro je Umberto Eko, italijanski pisac i filozof, jedan od najvažnijih ljudi savremene kulture, poznat po brojnim književnim remek djelima, od kojih je najpoznatija knjiga "Ime ruže".


Isti dan napustila nas je i jedna velika američka književnica. Harper Li preminula je u 89. godini u staračkom domu u Alabami, blizu kuće u kojoj je odrasla. Njen roman "Ubiti pticu rugalicu" smatra se kultnim, a za njega je dobila Pulicerovu nagradu.

8. marta u 90. godini preminuo je "peti" Bitls, producent Džordž Martin, koji se
smatra za najuspješnijeg producenta u istoriji popularne muzike. U Ginisovoj knjizi rekorda upisano je da je imao više od 50 albuma koji su dostigli prvo mjesto na listama u periodu od pet decenija, samo u Velikoj Britaniji i SAD.

A, 11. marta cijeli region bivše Jugoslavije tugovao je - u 73. godini u Beogradu umro je glumac Dragan Nikolić, legendarni Prle, Džimi Barka, Flojd, Urke, Popaj, Riki... Podsjetite se nekih od njegovih najupečatljivijih uloga u bogatoj karijeri.

Izvor: Mondo/ Goran Sivački



Kit Emerson (71), osnivač i klavijaturista grupe Emerson, Lejk i Palmer (ELP), nađen je 10. marta mrtav u svom stanu, u Kaliforniji, sa ranom od vatrenog oružja na glavi.

26. marta u 37. godini bitku sa bolešću izgubio je glumac Marinko Madžgalj. Publika ga je najviše upamtila po ulozi Čede Velje u seriji "Crni Gruja" i nastavcima "Crni Gruja i kamen mudrosti" i "Drug Crni u NOB-u". Zajedno sa Ognjenom Amidžićem bio je član i kultnih Flamingosa. Ovakvog ga pamtimo...



Poznata pjevačica Lola Novaković umrla je 3. aprila u Beograd u 81. godini života. Izuzetno popularna bila je tokom šezdesetih i sedamdesetih godina 20. veka, a kao predstavnica Jugoslavije 1962. godine je sa kompozicijom "Ne pali svetla u sumrak" osvojila 4. mjesto na takmičenju za "Pjesmu Evrovizije".

21. aprila ljubitelji muzike u svijetu nisu mogli da vjeruju - Prins je pronađen mrtav! 58-godišnji muzičar preminuo u svom domu u Minesoti, samo nekoliko dana nakon objave da se nalazi u bolnici zbog jake prehlade. Ovaj pjevač, kompozitor, aranžer... smatra se jednim od najuticajnijih muzičara svog doba. Crpio je inspiraciju iz radova Džejmsa Brauna, Bitsla, Džimija Hendriksa, a napravio je mnoštvo hitova - "When Doves Cry", "Purple Rain", "The Most Beautiful Girl in The World", "Little Red Corvette", "Cream"...


Legendarna pjevačica Jadranka Stojaković napustila nas je 3. maja u Banjaluci. Gotovo da nema čovjeka u republikama bivše Jugoslavije koji ne zna njene pjesme "Sve smo mogli mi", "Što te nema", "Ima neka tajna veza"... Živjela je i radila u Japanu od 1987. godine, a posljednje dvije godine provela je u Domu za starije osobe "Ivan Pavao Drugi" u Banjaluci. Njen intervju za MONDO iz 2011. pročitajte OVDJE, a najinteresantnije odlomke iz autobiografske knjige "Boje zvuka" OVDJE.


A, 22. maja u 83 godini napustio nas je velikan srpskog i jugoslovenskog filma Velimir Bata Živojinović, legendarni glumac, koji je igrao u više od 340 filmova i TV serija. Živojinović je odigrao najviše uloga u cijelom regionu, a u svijetu je poznat prije svega po ulozi u filmu "Valter brani Sarajevo", koji je mega popularnost doživio u Kini.

Izvor: Mondo/ Goran Sivački



Svijet sporta ostao je 3. juna bez velikog Muhameda Alija. Legenda boksa i veliki borac za prava crnaca, preminuo je u 75. godini, poslije borbe sa Parkinsonovom bolesti dugom više od tri decenije.

Glumac Milorad Mandić Manda napustio nas je 15. juna, ostavivši iza sebe neizbrisiv trag. Manda je umro u 56. godini tokom izvođenja dječije predstave "Petar Pan" u pozorištu "Boško Buha", a izdahnuo je dok je držio monolog Kapetana Kuke...



Zvijezda italijanskih "špageti vesterna" Bad Spenser, čije je pravo ime bilo Karlo Pedersoli, umro je u Rimu 27. juna u 86. godini. Igrao je u više od 70 filmova, a u više od 20 sarađivao je sa Terensom Hilom.

2. jula u 77. godini umro je Majkl Ćimino, režiser jednog od najpopularnijih filmova svih vremena "Lovac na jelene". Za taj film svi znate, a dobio je čak pet Oskara, uključujući i "zlatnog čovečuljka" za najbolje filmsko ostvarenje 1979. godine.

Slavni slikar Ljuba Popović preminuo je 12. avgusta u 82. godini. Popović je bio jedan od najcjenjenijih savremenih srpskih slikara, kako u domaćim, tako i u međunarodnim krugovima.

19. avgusta napustila nas je čuvena glumica Mira Stupica, jedna od najcjenjenijih srpskih pozorišnih, filmskih i televizijskih glumica, koju su često pratili epiteti najveće srpske glumice.



Legendarni komičar Džin Vajlder, zvijezda filmskih komedija poput "Vruća sedla", "Mladi Frankenštajn" i "Žena u crvenom", preminuo je 29. avgusta u 84. godini.

28. septembra u 94. godini umro je Šimon Peres, bivši predsjednik Izraela, dobitnik Nobelove nagrade za mir, dvije nedjelje nakon što je pretrpio veliki moždani udar.

Saša Zurovac, naturščik koji se proslavio ulogom Klikera u filmu Emira Kusturice "Sjećaš li se Doli Bel" preminuo je 8. oktobra u 69. godini. Posljednje godine života proveo je u Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidnih osoba "Bakovići" kod Fojnice, gdje je i umro.


9. oktobra u 91 godini preminuo legendarni poljski režiser Andžej Vajda, dobitnik Zlatne palme i počasnog Oskara, a 20. oktobra napustila nas je Milka Canić, dugogodišnji supervizor popularnog kviza "Slagalica".

Novi šok nastupio je 7. novembra - slavni muzičar, umjetnik i pjesnik Leonard Koen napustio nas je u 83. godini. Ukupno je izdao 14 studijskih i osam "live" albuma, a posljednje izdanje "You want it darker" objavio je samo nekoliko nedjelja prije smrti.



Poznati američki glumac Robert Von preminuo je 11. novembra u 83. godini. Von je tokom dugogodišnje karijere odigrao mnoštvo uloga, ipak, najpoznatije su one u vesternu "Sedam veličanstvenih" i agenta Napoleona Sola iz klasika "The Man from UNCLE".

25. novembra u 91. godini preminuo je bivši kubanski predsjednik Fidel Kastro, revolucionarni vođa koji je izgradio komunističku državu na pragu SAD i 50 godina prkosio američkim naporima u cilju njegovog svrgavanja. Njegova smrt odjeknula je širom svijeta, a pojedini Banjalučani oprostili su se čituljom od ovog kubanskog vođe.


4. decembra napustio nas je u 78. godini Esad Arnautalić, jedan od osnivača grupe Indexi, vrsni muzičar, kompozitor i dirigent. Autor je značajnih muzičkih djela za pozorište, film i televizijske serije, među kojima su najpoznatije teme za igrane filmove "Miris dunja", "Ovo malo duše", "Azra" i "Savršeni krug".

Kraljica romske muzike Esma Redžepova preminula je 11. decembra u Skoplju u 73. godini. Tokom svog života nastupila je u više od 15.000 koncerata u 30 zemalja, od čega 2.000 humanitarnih nastupa. Sa pokojnim suprugom Stevom Teodosijevskim je njegovala četrdeset sedmoro djece i primila veliki broj priznanja za svoj humanitarni rad.

Pronađite MONDO na Facebooku, Twitteru ili Instagramu

Tagovi

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Lana

Kakav tekst! Kakvi ljudi!

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop