• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Šta nas čeka na ovogodišnjem Kočićevom zboru

Autor mondo.ba

Organizacioni odbor 52. Kočićevog zbora, utvrdio je danas u Banjaluci program ove tradicionalne manifestacije, koja će biti održana u periodu od 21. do 27. avgusta ove godine.

 Program Kočićevog zbor 2017 Izvor: Vedran Ševčuk/MONDO
Spomenik Petru Kočiću
Izvor: Vedran Ševčuk/MONDO

Od ove godine, kao što je poznato, organizaciju ove manifestacije u potpunosti su preuzele gradske vlasti. Na čelu organizacionog odbora je gradonačelnik Banjaluke, Igor Radojičić.

Prema programu, ova manifestacija će svečano biti otvorena u ponedjeljak, 21. avgusta u 20 časova u Parku „Petar Kočić“, gdje će biti otvorena i izložba fotografija pod nazivom „Kočićevo Zmijanje“, te, ujedno, i izloženi etno suveniri sa područja zmijanjskog platoa. Istog dana, u manastiru Gomionica biće otvoreno 17. likovno saborovanje pod nazivom „Zmijanje 2017.“.

Tradicionalno, program će idućeg dana, 22. avgusta, biti nastavljen polaganjem vijenaca na Kočićevom grobu u Aleji velikana u Beogradu. Istog dana, u Klubu književnika u Beogradu biće organizovano i književno veče, na kojem će ugledni srpski pisci govoriti o djelima našeg velikana. Istovremeno, 22. avgusta će u Banskom dvoru biti otvorena retrospektivna izložba slika sa ranijim likovnih kolinija, organizovanih u okviru „Kočićevovog zbora“, dok će u parku „Petar Kočić“ biti priređeno veče satire.

Program se nastalja u srijedu, 23. avgusta, kad će u Parku „Petar Kočić“ nastupiti studenti prava iz Beograda i Banjaluke, u okviru „večeri besjedništva“. U okviru ove manifestacije, u četvrtak, 24. avgusta, biće otvorena izložba nakita pod nazivom „Tragovi“, dok će se u Parku „Petar Kočić“ predstaviti naši mladi pisci.

U okviru programa predviđenog za najmlađe, u petak, 25. avgusta, biće organizovana radionica za djecu „Zmijanjski vez“, a istog dana biće promivisan i orginalni rukopis Kočićeve „Sudanije“. U okviru ovog programa, biće priređen i okrugli sto pod nazivom „Kočić – naš savremenik“. Kako bi našeg najvećeg pisca što više približili Banjalučanima, glumci Narodnog pozorišta RS će istog dana u Parku „Petar Kočić“ predstaviti Kočićeva djela u dijelu programa pod nazivom „Veče drame – Kočić na sceni“. 

Za razliku od ranijih godina, borbe bikova, koje tradicionalno privlače veliki broj posjetilaca, moći će da se gledaju u dva navrata, pošto je predviđeno da budu priređene u subotu i nedjelju, 26. i 27. avgusta na samom zborištu u Stričićima. Posjetioci će, između ostalog, na istoj lokaciji imati priliku i da pogledaju interesantnu izložbu domaćih životinja.

Istog dana, gradonačelnik Radojičić će u Gradskoj upravi organizovati prijem za književnike i učesnike svečane akademije, koja će biti organizovana u subotu uveče u Banskom dvoru. Istovremeno, u Gomionici će biti položeni vijenci na spomenik poginulim borcima, kao i na spomen ploču ocu Gerasimu. U subotu će, pored toga, biti održan i književni čas i Zmijanjska sopra u porti manastira Gomionica, dok će ispred osnovne škole u Stričićima biti organizovan nastup pjevača ojkača.

Centralnog i, ujedno, završnog dana manifestacije – 27. avgusta, biće ozvaničen i dobitnik ovogodišnje „Kočićeve nagrade“ i nagrade „Zmijanjče“, koja se dodjeljuje najboljem mladom književiku. Prema ovogodišnjem programu, dobitnik „Kočićeve nagrade“ dobiće 3.000 KM i prigodnu plaketu. Tradicionalno, u nedjelju će na zborištu u Stričićima biti organizovan i bogat kulturno-umjetnički program, koji, između ostalog, uključuje centralnu borbu bikova za nagradu „jablan“, kao i nadmetanje u narodnim vještinama i sportovima. 

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Dušan

Ćeka nas velika zabava

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop