• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Hamlet u Mrduši Donjoj" - večeras pretpremijera

Autor mondo.ba

Večeras će u Narodnom pozorištu Republike Srpske pretpremijerno biti izvedena predstava ''Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja'' po kultnom tekstu Ive Brešana, a u režiji Nikole Kolje Pejakovića.

 "Hamlet u Mrduši Donjoj" - večeras pretpremijera Izvor: Mondo/NP RS
Izvor: Mondo/NP RS

Pretpremijera na Velikoj sceni zakazana je večeras u 20 časova, dok je premijera zakazana za sutra u istom terminu.

U nastavku pročitajte ''Riječ reditelja'' Nikole Pejakovića:

"Čini mi se da je, nakon sloma socijalističkog sistema i nestanka same države Jugoslavije, ponovo došlo ono vrijeme kada je Brešanov Hamlet postao idealan tekst za postavljanje na scenu.

Nakon Drugog svjetskog rata, 1945. godine, kada su polupismene horde seljaka i proletera u nastajanju zgrabile rukovodeća mjesta i funkcije u novoj državi, stvoreni su, kao u nekom hemijskom eksperimentu, idealni uslovi za nastajanje ove priče, priče koju priča Ivo Brešan, jedan od najboljih i najdarovitijih komediografa na Balkanu.

Čekali smo do sljedećeg rata i njegovog kraja, 1995. godine, kada su opet, slomom jednog sistema, stvoreni isti uslovi; opet su se grupe gologuzana i primitivaca uhvatile u političko kolo i zauzele ministarstva i osvojile vlast. Opet je Brešan dobio svoje vrijeme i zato smo odlučili da ispričamo našu priču. Opet su poratnu sudbinu naroda u ruke uzeli polupismeni demagozi i lažne patriote, sumnjivi prvoborci i lažni intelektualci.

Ne postoji ništa aktuelnije, u ovome času, od Brešana. Ne postoji ništa mudrije, pametnije i tačnije rečeno o nama sa ovih balkanskih prostora, o našem mentalitetu, nego što su rekli Nušić i Brešan. A između njih ‒ Kovačević.

Humor je ljekovita voda, kojom se umiva lice napaćenog naroda.

Politika je kurva, a političari svodnici koje istorija zaboravlja. Zato je važno da pisci i pjesnici ostave svoja svjedočanstva o ovom vremenu, da bi ga kasnije generacije mogle shvatiti i dešifrovati.

Ova priča o mentalitetu i nakaradnoj filozofiji života ‒ U se, na se i poda se, potrebna je i Banjaluci i Beogradu i Beogradu i Zagrebu i dalje...

A mi, ljudi iz pozorišta, jednostavno, moramo da reagujemo i jednom vječnom pričom o našoj paloj prirodi i prokletstvu, osvijetlimo dnevni mrak i razbijemo noćni muk.

Svi smo mi, ovako ili onako, dio Brešanovog Hamleta, Nušićevog Sumnjivog lica ili Sterijinih Rodoljubaca.

Nema nevinih."

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop