• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako je bronzani Ćopić iz Krupe stigao u Banjaluku

Autori mondo.ba Autori Dragana Božić

Veliki srpski i jugoslovenski pisac Branko Ćopić tragično je stradao na današnji dan 1984. godine ostavivši iza sebe veliki književni opus – pripovjetke, romane, literaturu za djecu i pjesme.

 Kako je bronzani Ćopić iz Krupe stigao u Banjaluku Izvor: MONDO/ Vedran Ševčuk

Njegova djela i danas su neizostavno štivo. Mnoge škole nazvane su po njemu, a spomenici sa njegovim likom ponosno stoje u mnogim gradovima bivše Jugoslavije.

Jedan takav, ali vrlo specifičan, stoji i ispred Narodne i univerzitetske biblioteke Republike Srpske u Banjaluci.

Naime, Ćopićev spomenik na to mjesto je stigao zahvaljujući Iliji Bundalu, mještaninu Krupe, koji ga je iako je bio vidno oštećen u posljednjem ratu u BiH, prilikom povlačenja spakovao sa svojim stvarima i dovezao u Banjaluku.

Prilično oštećena skulptura deset godina stajala je u njegovoj pilani kod Mahovljana da bi se Bundalo 2006. godine obratio Fondaciji Branka Ćopića kako bi inicirao njenu obnovu.

Ovo možda niste znali o Branku Ćopiću

Izvor: MONDO/ Vedran Ševčuk

Bronzanu skulpturu u avgustu 2006. godine rekonstruisali su vajari i profesori na Akademiji umjetnosti u Beogradu, Dragoljub i Miodrag Dimitrijević tokom Vajarske kolonije “Krupa”.

Spomenik je nakon rekonstrukcije svečano otkriven ispred Narodne biblioteke u septembru 2006. godine, a njegova "Ježeva kućica" nakon 70 godina ponovo je postavljena na sceni Dječijeg pozorišta RS, koje na plakat za ovu predstavu stavilo upravo sliku ovog spomenika.

Identična skulptura Branka Ćopića, ali rađena u gipsu, nalazi u OŠ `Branko Ćopić` u Banjoj Luci.

Iako su ga mnogi znali kao čovjeka vedrog duha i nekoga ko je uvijek bio spreman za šalu, Ćopić je na današnji dan prije 35 godina, u 69 godini života, izvršio samoubistvo skočivši sa tadašnjeg mosta Bratstva i jedinstva (današnji Brankov most) u Beogradu.

Na kraju oproštajne poruke, pronađene poslije njegove smrti, Branko Ćopić je napisao: Zbogom lijepi i strašni živote!”.

Sahranjen je u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu.

Komentari 2

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Zdenka

Prije svega treba znati kako je nastao spomenik, ko ga je napravio. Mozda je to trebalo prvo stajati u tekstu. Banjalučki umjetnik, vajar, sllikar..... Dobrinko Ralić Rale je zaslžan za nastak ovog spomenika, od ideje do njegove realizacije.

vr

@Zdenka Ako nesto znate o Dobrinku Raliću Raletu molim Vas da pošaljete meni na mail ili Goranskoj kiparskoj radionici zato što radimo monografiju skulptura a on je bio učesnik.a o njemu nemamo nikakvih podataka. HVALA ([email protected])

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop