• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Odlazak velikana srpske muzike: Preminuo slavni kompozitor Zoran Hristić

Autor w rs Izvor RTS

Kompozitor čija su dela obuhvatala muziku za film i pozorište, balete kao i vokalno-instrumentalna dela, preminuo je u Beogradu.

 Odlazak velikana srpske muzike: Preminuo slavni kompozitor Zoran Hristić Izvor: Mondo/Stefan Stojanović

Kompozitor Zoran Hristić preminuo je u 82. godini, javio je RTS.

Zoran Hristić rođen je u Beogradu. Studirao je na konzervatorijumu "Đuzepe Verdi" u Milanu i Muzičkoj akademiji u Beogradu gde je diplomirao 1963. godine.

Za najbolji diplomski rad dobio je prestižnu nagradu "Stevan Hristić". Opus Zorana Hristića obuhvata solistička, kamerna, vokalno-instrumentalna dela, balete, muziku za pozorište, film i televiziju i radiofonska ostvarenja.

Možda će vas zanimati

Komponovao je za sva beogradska pozorišta, kao i teatre u Novom Sadu, Zagrebu, Sarajevu, Banjaluci, Skoplju, Mostaru... Njegova je muzika u predstavama kao što su "Magbet", "San letnje noći", "Zona Zamfirova", "Koštana", "Maratonci trče počasni krug".

Filmovi "Vrane", "Doručak sa đavolom", "Hasanaginica", "Užička republika", "Svetozar Marković", "Pas koji je voleo vozove", "Mirko i slavko", "Derviš i smrt", "Varljivo leto '68", "Ranjena zemlja" i mnogi drugi takođe imaju njegovu muziku.

Dobitnik je više domaćih i međunarodnih nagrada među kojima i nagrade za životno delo Mali princ. Dobitnik je i dve Sterijine nagrade za scensku i dve Zlatne arene za filmsku muziku.

Komponovao je muziku i za otvaranje Olimpijskih igara u Sarajevu.

Bio je umetnički direktor i selektor festivala Bemus i Mokranjčevi dani i glavni i odgovorni urednik Muzičke redakcije RTS-a. Kao član žirija i ugledni umetnik mnogo je doprineo i afirmaciji Sabora trubača u Guči.

Pročitajte i ovo

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop