• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U Gradišci se snima film o Velju Čubriloviću

Autor mondo.ba

U Gadišci bi sljedeće godine trebalo da bude završeno snimanje dokumentarnog igranog filma "Veljko Čubrilović, srpski učitelj", kao i izgradnja spomen-biste i trga posvećenog najznačajnijoj porodici u ovom gradu - porodici Čubrilović.

Autor filma Milan Pilipović rekao je danas na predstavljanju rezultata dosadašnjeg rada da snimanje privode kraju, te da su posjetili mnoge sredine u kojima se školovao i živio ovaj srpski učitelj koji je učestvovao u organizovanju atentata na austrijskog nadvojvodu Franca Ferdinanda.

On je naveo da se dokumentarnim dijelom filma pokušava približiti život, uloga i značaj Veljka Čubrilovića pred početak Prvog svjetskog rata, a preostalo je još da se uradi igrani dio filma, koji je veoma zahtijevan.

Možda će vas zanimati

Scenarista Draško Vidović rekao je da očekuje kvalitetan film koji će biti reprezentativan za Gradišku.

"Odlučili smo se za kratke scene od 15 minuta i scenario za ovaj film je u završnoj fazi", istakao je Vidović.

Gradonačelnik Gradiške Zoran Adžić rekao da je obaveza Gradske uprave da podrži istoriju grada i vrati značaj poznatim ličnostima koje vode porijeklo iz ovog grada.

"Kada pogledamo istoriju Gradiške mnoge stvari su zaboravljene, ali obaveza nas koji sada živimo na ovom području je da ponovo vratimo značaj koji je ona kroz istoriju imala", istakao je Adžić.

On je naglasio da je porodica Čubrilović jedna od najznačajnijih porijeklom iz Gradiške i da odluka Zavičajnog muzeja Gradiška da počne uređenje trga porodici Čubrilović na mjestu gdje se nalazila njihova kuća, govori o tome da oni nisu zaboravljeni.

Adžić je rekao da će Gradska uprava podržati sve aktivnosti u vezi sa filmom i izgradnjom trga posvećenog Čubrilovićima.

Viši kustos u Zavičajnom muzeju Gradiška Bojan Vujčić rekao je da je period kada se Gradiška zvala "mali Beograd", a to je vrijeme u kojem su živjeli Čubrilovići, period najvećeg broja nacionalnih društava i škola.

On je istakao da je porodica Čubrilović poznata po tome što su svi njeni članovi imali visoko obrazovanje.

"Iako je ovo bila trgovačka porodica, sve kapacitete je uložila u obrazovanje. Doktorica Staka Čubrilović, koja je diplomirala 1911. godine u Pragu, bila je prva žena ljekar u BiH, a osim nje, iz te porodice prvi ljekar u BiH bio je i Pero Ivanović", rekao je Vujčić.

Na prezentaciji su predstavljene aktivnosti na razvoju dokumentarnog filma o Borislavu Nježiću, jednom od najvećih evropskih imena kada je riječ o mozaiku.

Pročitajte i ovo

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop