• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Modernizacija MSU RS: Muzej dobija biblioteku, kafić i ne samo to

Autori Željko Svitlica Autori mondo

Sljedeće godine počeće rekonstrukcija zgrade Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske u Banjaluci. Muzej će dobiti brojne nove sadržaje, a obnovu finansiraju Vlada RS i Ambsada SAD.

 Rekonstrukcija Muzeja savremene umjetnosti Izvor: Mondo - Željko Svitlica

Projekat rekonstrukcije zgrade, koja se nalazi na Trgu Srpske vojske 2 u Banjaluci, predstavljen je danas u prisustvu brojnih zvanica među kojima su predsjednica Srpske, Željka Cvijanović, gradonačelnik Banjaluke, Igor Radojičić i ambasador Sjedinjenih Američkih Država u BiH, Erik Nelson.

Prva faza projekta biće realizovana tokom 2020. godine i finansiraće se iz Ambasadorskog fonda Sjedinjenih Američkih Država, namijenjenog za očuvanje kulturnog nasljeđa iznosom od 255.000 KM.

''Muzej savremene umjetnosti je institucija vrijenda ulaganja,'' rekao je ambasador Nelson i zahvalio se Vladi RS što je donirala duplo više sredstava.

Vlada Srpske će izdvojiti sredstva za drugu fazu projekta iz Programa javnih investicija Vlade Republike Srpske. Biće izdvojeno ukupno 486.000 KM.

"Ovo je veliki poduhvat koji će pomoći Muzeju savremene umjetnosti da na bolji način ispunjava svoju svrhu i viziju", rekla je Cvijanovićeva novinarima.

Izvor: Mondo - Željko Svitlica

Sarita Vujković, direktorica MSU RS zahvalila se Vladi Srpske i Ambasadi SAD, objasnivši da je zgrada muzeja "kao brod u koju svakodnevno treba ulagati."

"Rekonstrukcija krova omogućiće i nove sadržaje - biblioteku za umjetnost, povezivanje prizemlja i sprata liftom čime ćemo dobiti novi prostor. Uvjerena sam da ćemo na taj način dobiti i novu publiku", kaže Vujkovićeva.

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić napomenuo je da se rekonstrukcija muzeja uklapa u novo urbanističko rješenje za centar grada.

"Prihvaćeno je novo rješenje za centar grada i u tom konceptu Muzej dobija savim novi položaj kao centar nove trgovske površine", rekao je Radojičić pojasnivši da će s obje strane muzeja nastati nove površine sa trgovima.

Prva faze rekonstrukcije muzeja odnosi se na adaptaciju krova zgrade i prilagođavanje potkrovlja u javnu biblioteku kojom ćemo stvoriti prvu specijalizovanu biblioteku u Bosni i Hercegovini za studije umetnosti, koja će studentima i ljubiteljima umjetnosti ponuditi novi i savremeniji pristup za proučavanje i istraživanje.

"Druga faza rekonstrukcije se odnosi na novu fasadu sa ambijentalnom rasvjetom, adaptaciju izložbenog prostora kao i depoa u kojem se čuva umjetnička zbirka muzeja. Projekat rekonstrukcije zgrade muzeja kroz svoju realizaciju omogućiće adaptaciju dosad neadekvatno korištenih prostorija u svrhu stvaranja novih sadržaja koje muzej pruža,'' rečeno je ranije u MSU RS.

Muzej se nalazi u staroj zgradi nekadašnje željezničke stanice, koja je izgrađena 1891. godine.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop