• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Morate da sjedite kod kuće? Ovo je naša preporuka kako da izbjegnete dosadu

Autori mondo.rs Autori Ksenija Jelesijević

"Knjige su bezbjednije od ljudi", piše Nil Gejmen u romanu "Okean na kraju puteljka". U trenutku suočavanja sa epidemijom korona virusa, izolacijom i viškom slobodnog vremena, evo MONDO prijedloga kako da dobro utrošite te dvije nedjelje

 Koronavirus šta čitati Izvor: Guliver/Getty images/iStock/Smitt

Čitanje i čitalački ukus su vrlo intimna stvar ali zbog čega je ova lista kombinacija svih žanrova i nešto novijih izdanja, a sve u želji da vam pomognemo da prekratite dane i potisnete dosadu.

U situaciji kada svijetom hara epidemija upale pluća, nemoguće je ne pomisliti na Stivena Kinga i njegovo "Uporište" gdje virus upale pluća smućkan u laboratoriji uništava svijet. Sam King ogradio se od romana rekavši da nije ni nalik današnjoj situaciji sa korona virusom ali...

Muka vam je priča o korona virusu i mjerama koje se preduzimaju i najradije biste da odete negdje daleko, daleko? Birajte: "Beskrajna priča" Mihaela Endea ili "Gospodar prstenova" Dž.R.R. Tolkina. Zaboravite na filmove jer im nisu ni prinijeti - ovo su romani u kojima se uživa.

Da se slatko nasmijete tu je "besmrtni" Daglas Adams i njegov "Autostoperski vodič kroz galaksiju".

Ako je fantastika vaša "šolja čaja" tu su "Djeca vremena" Adrijana Čajkovskog, "Lijeva ruka tame" Ursule Legvin, "Digitalni ugljenik" Ričarda Morgana...

"Kuga" Albera Kamija i Bokačov "Dekameron" savršeno su štivo za one ozbiljnije, dok oni neozbiljni mogu da se okrenu oprobanom receptu Hantera S Tompsona i pročitaju "Strah i paranoja u Las Vegasu".

Pesimistima će leći "Put" Kormaka Makartija jer nudi svjetlo na kraju tunela.

Za romantičare su tu "Engleski pacijent" Majkla Ondačija i roman "Krive su zvijezde" Džona Grina poslije kojih ćete satima plakati a poslije će vam biti toplo oko srca.

Ljubitelji tvrde pandursko-detektivsko-špijunske proze uživaće u Džejmsu Elroju (Povjerljivo iz LA) i Elmoru Lenard (Givensova pravda). Naravno, tu je i Agata Kristi za one klasičare, ali i Džon Le Kare.

Ako su strip i gradički romani ono što volite - "Kalvin i Hobs" Bila Votersona, "Skalpirani" Džejsona Arona i r.m. Gere, Hermanov "Džeremaja" ili možda "Besmrtna gvozdena pesnica" - kung fu na stripovski način.

Sa Pratovim "Kortom Maltezeom" i knjigom razgovora "Želja da se bude beskoristan" nikad, ali nikad, nećete pogriješiti.

Za klince koji čitaju i koji vole da im se čita - "Grozon" Džulije Donaldson, "Kako sam postao detektiv" Ota Oltvanjia, Marvelovi i DC Comics stripovi koje objavljuju Čarobna knjiga i Darkwood - birajte, nećete pogriješiti, tu je i serijal "Stakleni prijesto" Sare Mas, "Divergentni" Veronike Rot...

Šta god da izaberete nećete pogriješiti jer, prema riječima Fernanda Pesoa, literatura je najprijatniji način da ignorišete život. Ili u ovom slučaju da zaboravite na koronu.

Pročitajte i ovo

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop